2024. május 11., szombat
KAJAK-KENU

Bedőcs: Bizakodva állok a szezon előtt

„A maratoni vb-ken saját költségvetésből képviselem az országot”

Bedőcs Krisztina nemrég védte meg országos bajnoki címét 5000 méteren. A Magyarországról átköltözött kajakos minden számban próbára teszi erejét, és érmeket szerez a hazai versenyek mellett a nemzetközi porondon is. Vele beszélgettünk környezetváltásáról, összetett felkészüléséről és legfontosabb idei versenyterveiről.

Hol tartózkodsz jelenleg?

– Belgrádban vagyok. Jelenleg az egész válogatott együtt van edzőtáborban, a jövő heti szegedi válogatóra készülünk. Egy hetünk van még, ott fog eldőlni, ki milyen számokban indul majd a világkupán.

Hogyan kerültél Szerbiába? Akadtak problémáid, vagy könnyedén mentek a dolgok?

– 2013-ban kerültem ide, akkor párosban eveztem a bezdáni Nagy Antóniával. Az állampolgárságra várnom kellett még másfél évet, egy kicsit stresszes volt az az időszak. Egyébként minden gördülékenyen ment, állampolgárság nélkül is tudtam Szerbiát képviselni a világbajnokságon, az Európa-bajnokságon. Most már kettős állampolgárként vagyok itt, ami a következő olimpiát tekintve nagyon fontos.

Mivel többéves tapasztalat van a hátad mögött mindkét rendszerben, hogyan hasonlítanád össze a magyar és a szerb viszonyokat a sportágban?

– A rendszer Magyarországhoz képest itt nagyon más. Sokkal kisebb a bázis, kevesebb ember van, akik ugyanakkor kiváló kajakosok. Magyarországon egy viszonylag szélesebb réteget tartanak fenn, abból emelkednek ki bizonyos versenyzők. Nálunk ennek a kevés embernek könnyebb, jobban adva van a lehetőség, és mi itt a sok stressz, a sok válogató nélkül tudunk érvényesülni, nyugodtabban tudunk készülni. Itt is ütőképes a csapat, ami összeállt. Anyagilag is más a helyzet, Magyarországon több pénz van a sportban, itt viszont jobban kell gazdálkodni, de még alakulóban van a rendszer.

Térjünk át a versenyzésre. Legutóbbi megmérettetéseden, az országos bajnokságon megnyerted az 5000 métert. Hogyan értékeled utólag?

– Már tavaly is első lettem, az 5000 közel áll a szívemhez. Szeretem, mert izgalmas verseny, nem olyan, mint a többi sprintfutam, ahol mindenki a saját pályáján halad egyenesen előre. Az 5000-en jelentősebb a taktikai elem. Ez a győzelem könnyű volt, a rajttól a célig vezettem. A nemzetközi versenyeken nagyobb kihívás lesz, hogy dobogóra állhassak.

A 2015-ös vb-n második lettél, a tavalyi Európa-bajnokságon pedig nyertél, egyaránt 1000 méteren. Melyik a legfontosabb számod?

– Tavaly és tavalyelőtt is az olimpiai kvalifikációra készültem, 500 méterre. A fő számom idén is ez lesz, emellett úgy tűnik, benne leszek a csapathajóban. Négyesben mindenképpen, a párosok pedig még alakulóban vannak. Az időrenden múlik, belefér-e a programomba az 1000 méter. Az év végén a 26 km-es maratoni vb-re is el szoktam járni, onnan is vannak érmeim, az utóbbi két évben egy-egy bronz. Nem tudom, idén eljutok-e, sajnos Szerbiában egyáltalán nem támogatják ezt. Saját költségvetésből képviselem az országot évek óta, érmekkel együtt, és így sem támogatnak, amibe már belefáradtam egy kicsit. Ha felbukkan valamiféle támogató augusztusig, szívesen mennék újra.

Az egyéni vagy a páros-négyes élvez elsőbbséget a felkészülésedben?

– Idén az olimpiai számok élveznek elsőbbséget, tehát az 500 méteres egyes, páros és a négyes egyaránt. 200 méteren az egyes számít. A csapathajóra van nagyobb esélyem, ezért számomra elsőbbséget élvez, hogy abba bekerüljek. 5000 méteren is fogok indulni, mert az mindig a legutolsó szám az Európa- és világbajnokságokon.

Mik a céljaid a szezonra, illetve hosszabb távon, az olimpiai ciklust tekintve?

– Május végén Szegeden, egy héttel később pedig Belgrádban lesz világkupaverseny. Az elsődleges célok, hogy ezeken az állomásokon megnézzük, hogy állunk a csapathajókkal, kell-e változtatni, ki megy egyáltalán, és milyen felállásban. Kilencven százalék esélyem van rá, hogy bekerülök az Eb-csapatba, vagyis sikerül, hacsak nem betegszem meg. Az Eb-n olimpiai számban szeretnék indulni, és minél jobb helyezésre törekszem, vagyis dobogóra, mint mindenki. Augusztusban rendezik a világbajnokságot. Minden sportolónak az olimpia a végső célja. Tokióig viszont rengeteg idő van, de úgy gondolom, van bennem elég kitartás és motiváció.

Hogy érzed magad a szezon további része előtt, milyen formában vagy?

– Ez az év különbözött a korábbiaktól, új csapattal és új edzőkkel készülök, más módszerekkel, a versenyeken fog kiderülni, hogyan működik ez a rendszer. Bizakodva állok a szezon előtt, a legjobbakat remélem, hozni szeretném legalább a tavalyi formámat. Bízom benne, hogy a fontos pillanatokban még jobb állapotban leszek.