2024. április 27., szombat

Gyümölcsöző munka a középiskolában

A magyarkanizsai Beszédes József Műszaki és Mezőgazdasági Iskolaközpont diákjai számos versenyen vettek és vesznek részt folyamatosan, nem is akármilyen eredményekkel hazatérve egy-egy megmérettetésről.

Sarnyai Zoltán iskolaigazgató elmondta:

Sarnyai Zoltán (Puskás Károly felvétele)

Sarnyai Zoltán (Puskás Károly felvétele)

– Áprilisban megszaporodnak a versenyek, ez idő tájt van a legtöbb. Iskolánk már tíz éve azon a kitaposott úton jár, hogy igyekszik a versenyekre eljuttatni a jól felkészített diákokat. Hármas siker ez, mert a tanulónak, a tanárnak és az iskolának is dicsőség, a láthatatlan hozadéka pedig az, hogy fejleszti azokat a tanulókat, akiket nem látunk ezeken a versenyeken. Országos, regionális és nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhetünk a szakmai és a kultúrához kapcsolódó megmérettetéseken egyaránt.

– Az utóbbi időben az első öt–tízben mindenhol fellelhető egy-egy diákunk neve, ez azt jelenti, hogy jó pedagógiai munka folyik elkötelezett tanárokkal.

A Tartományi Oktatási Titkárság szervezésében zajló, a Vajdaság területén élő népek történetének megismerésével foglalkozó kvízjáték selejtezőjén Szabó Attila, Perpauer Piroska és Püspök Ármin képviselte az iskola csapatát.

Hat tanulóval, három kategóriában indultak a megmérettetésen, amelynek házigazdája a verseci Nikola Tesla középiskola volt. Hatból hatan jutottak tovább az országos versenyre. Statika, számítógépes grafika, valamint gépelemek és szerkezetek modellezése kategóriákban értek el szép eredményeket. Zsoldos Norbert és Milutinovity Dávid negyedikek lettek, Báló Patrik és Pósa Rebeka harmadik és hatodik lett, aztán Bosznai Tamás első és Hejberger Konrád harmadik lett.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Az országos robotprogramozó verseny vajdasági válogatóján Zomborban Bozsonyi Gábor és Antóczi Bence az ötödik helyen végzett.

A mezőgazdasági iskolák országos versenyén Požegán Erdélyi Gáspár harmadik helyezett lett, Nyári Tibor ötödik helyezett, míg Gyarmat Luca kilencedikként zárt.

A KMV-n Rózsa Viola a szakmai zsűri különdíját és a diákzsűri második helyezését érte el publicisztikában, míg a megzenésített versek vetélkedőjében a Fábián Bálint, Valkovity Kornél, Makra Máté, Katona Petra, Csizmadia Zsolt alkotta csapat a szakmai zsűri második és a diákzsűri első helyezését tudhatja magáénak.

Gergely Bálint negyedikes gépésztechnikus idén is első helyezett lett a Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjén Temerinben páros tánc kategóriában.

A Magyarkanizsára járó tanulók a Neumann János Nemzetközi Tehetséggondozó Programtermékversenyen is részt vettek Szekszárdon, de ott voltak a Solid Edge országos versenyen is Budapesten.