2024. április 27., szombat

A NATO-főtikár a demokratikus eljárások tiszteletben tartására figyelmezteti Macedóniát

A demokratikus eljárásokat Macedóniában is tiszteletben kell tartani, az erőszaknak egyetlen parlamentben sincs helye - jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára nyilatkozatában pénteken.

Stoltenberg elítélte a skopjei parlament épületében csütörtökön elkövetett erőszakot és kijelentette: a politikai párbeszéd az egyetlen észszerű és megfelelő út, amely az ország minden polgárának érdeke.
Aláhúzta, a macedón hatóságoknak mindig biztosítaniuk kell a parlament és tagjainak biztonságát. A csütörtökihez hasonló erőszaknak nem szabad újból megtörténnie - tette hozzá.
Csütörtökön jobboldali tüntetők betörtek a macedón törvényhozás épületébe, és rátámadtak az ott tartózkodó képviselőkre, mert Talat Xhaferit, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) nevű albán párt képviselőjét választották meg házelnöknek. Xhaferi az első albán kisebbségi házelnök az ország 1991-es függetlenségének kikiáltása óta. Az erőszakoskodó tiltakozókat rendőröknek kellett eltávolítaniuk a parlamentből. A több órán át zajló összecsapásokban 77-en sebesültek meg, köztük 22 rendőrtiszt és számos törvényhozó.