2024. május 8., szerda

Jean-Claude Juncker fogadta Soros Györgyöt

A Brüsszelbe érkező Soros György üzletember tegnap államfőknek kijáró fogadtatásban részesült. A magyarországi származású milliárdos találkozhatott Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is, akivel többek között a CEU-ügyről tárgyalt.

Jean-Claude Juncker fogadja Soros Györgyöt (Fotó: MTI/EPA)

Jean-Claude Juncker fogadja Soros Györgyöt (Fotó: MTI/EPA)

A találkozóról újságírói kérdésre válaszolva szűkszavú tájékoztatást adott Margarítisz Szkínász, a bizottság vezető szóvivője.

„Soros György látogatása nem befolyásolhatja az Európai Bizottság döntéseit a magyar felsőoktatási törvénnyel vagy a migrációs válság kérdésével kapcsolatban, a brüsszeli testület teljesen függetlenül működik” – jelentette ki a szóvivő, aki szokásos napi sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy az Európai Unió végrehajtói szerveként a bizottság „teljesen függetlenül jár el”, különösen a közösségi jog alkalmazásának területén. Mint mondta, bizonyos esetekben szükség lehet konzultációra, végül azonban kizárólag a brüsszeli testületé a döntés.

A Jean-Claude Juncker és Soros György közötti csütörtöki találkozóval kapcsolatban Szkínász elmondta, a megbeszélésnek a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU), valamint az ukrajnai helyzet állt a középpontjában. Emellett közölte, az egyeztetésen Carlos Moedas kutatásért és tudományért felelős uniós biztos is részt vett.

Hozzátette, Juncker és Soros több mint húsz éve ismerik egymást, „nincs semmi különösen drámai ebben a találkozóban”.

A szóvivő egy másik kérdésre válaszolva elmondta, nem tervezik a magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! című nemzeti konzultációjára adott válaszukat elküldeni minden háztartásba Magyarországon, nem fognak óriásplakátokat bérelni, sem pedig kampányt indítani. Hangsúlyozta, mindenkinek elérhető az interneten a szerdán magyarul is közzétett négyoldalas dokumentum, amelyben pontról pontra végigvették és elemezték a magyar kormányzati kampányban szereplő, a testület szerint „téves és megtévesztő” állításokat.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a következő szavakkal reagált a találkozóra:

„Soros György csütörtökön személyesen járt Jean-Calude Junckernél, az EB elnökénél, kicsit titokzatos módon, a nyilvánosságot nem vállalva. Régi és mély barátság van kettejük között, ezt tiszteletben tartjuk.” Hozzáfűzte: „Mindenki láthatja tehát, hogy valóban nem a tanszabadság ügye, nem a Közép-európai Egyetem vagy a felsőoktatás helyzete van veszélyben Magyarországon, hanem Soros György érdekeiről, az ő sorsáról van szó. Jó lenne, ha a tagállamok is kapnának olyan lehetőségeket a gyors ügyintézésre, mint amilyen Soros Györgynek jár, de úgy látszik, Soroshoz hasonlóan spekulánsnak kell lenni ahhoz, hogy az EB vezetői komolyan vegyék az embert.”

Soros György látogatása ellen tüntetett tegnap a Civil Összefogás Fórum (CÖF) az Európai Bizottság brüsszeli épülete előtt. Mintegy hatvan ember gyűlt össze az uniós negyed központjában, a résztvevők elénekelték a himnuszt, sokan olyan táblákat tartottak a magasba, amelyek a magyar származású amerikai üzletember, illetve a „Soros-lobbi” megállítására, az illegális migráció feltartóztatására és Orbán Viktor miniszterelnök támogatására szólítottak fel

Csizmadia László, a CÖF alapítója igazságtalannak nevezte, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és több uniós biztos is fogadja Soros Györgyöt, „a magyarokat pedig nem hallgatják meg Brüsszelben”, pedig a milliárdosnak „semmi köze” Európához.

„Elfogadhatatlan, hogy egy pénzember beleszóljon egy szuverén állam sorsába. Nem szabad hagyni, hogy beengedjék a „sorosizmust” a migránsokkal együtt Európába – fogalmazott.