2024. április 27., szombat

Megnyílt a hannoveri nemzetközi ipari vásár

A Hannover Messét, a világ legnagyobb ipari szakkiállítását Angela Merkel német kancellár és Beata Szydlo lengyel kormányfő együtt nyitotta meg vasárnap. A Hannover Messe legfőbb témája az ipar digitális átalakulása. A vásáron több mint 6500 kiállító mutatja be termékeit és szolgáltatásait. A partnerországként első alkalommal szereplő Lengyelországból 200 vállalkozás érkezett, köztük 20 startup cég, azaz informatikai innovációval foglalkozó, feltörekvő vállalkozás.

Beata Szydlo a németországi Alsó-Szászország tartomány fővárosában 70. alkalommal megrendezett kiállításmegnyitó ünnepségén elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy hazája a vásár díszvendégeként „fiatal és dinamikus” országként mutatkozik be, amely „új, kreatív” termékekkel és elgondolásokkal járul hozzá az ipar fejlődéséhez.

OPTIMIZMUS JELLEMZI LENGYELORSZÁGOT

Hozzátette, hogy kormánya gazdaságpolitikájának köszönhetően Lengyelországot 25 éve nem tapasztalt mértékű optimizmus jellemzi, a lengyelek 70 százaléka jónak értékeli jelenlegi gazdasági, pénzügyi helyzetét, és bizakodva tekint a jövőbe. Ez 1992 óta a legmagasabb arány.

A varsói vezetés biztonságot is ad a lengyeleknek, ami a nagyon bizonytalan és veszélyes nemzetközi környezetben kiemelkedően fontos érték – tette hozzá. A lengyeleknek rendkívül fontos az Európai Unió, azért is, mert sokáig küzdöttek, és várt'k, hogy bekerülhessenek, és fontosak az olyan uniós alapértékek is mint a jogállamiság és a szólásszabadság. Azonban az EU-ban az is fontos, hogy mindenki tiszteletben tartsa a szuverén tagállamok döntéseit – mondta.

KÜLÖNLEGESEN SZOROS KAPCSOLAT

Angela Merkel kiemelte, hogy a német gazdaság számára Lengyelország az első számú partner a kelet-közép-európai térségben, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly elérte a 100 milliárd eurót, és a német cégek már 26 milliárd euró értékben hajtottak végre beruházásokat a szomszédos országban. A Hannover Messe további lendületet adhat a kapcsolatok továbbfejlesztéséhez – mondta.

Angela Merkel elmondta továbbá, hogy a vásárra 75 országból érkezett kiállító.