2024. április 27., szombat

Egyre többen vállalnak munkát Pozsonyban

Szlovákiába a legtöbb vendégmunkás Romániából és Szerbiából érkezik

A szlovák munka-, szociális és családügyi központ adatai szerint Szlovákiában tavaly összesen 39.100 külföldi munkás vállalt munkát, közülük a legtöbben Romániából és Szerbiából érkeztek. A kimutatás szerint mintegy 7800 vendégmunkás román állampolgár, Szerbiából 5800-an vállaltak munkát – jelenti a szlovák SITA hírügynökség.

A hivatalos nyilvántartás szerint egy hónappal ezelőtt a tavaly márciushoz képest 11 800 ezerrel több külföldi munkást foglalkoztattak a közép-európai országban, és egyre nő a Szerbiából érkező munkavállalók száma, hiszen 2016 márciusától ez év márciusáig 3900-zal többen vállaltak itt munkát, mint korábban.
A cseh vendégmunkások számszerűen kifejezve Szlovákiában csak a harmadik helyen állnak, hiszen március végén 4300 cseh dolgozott náluk.
A legtöbb külföldi Pozsonyban és Nagyszombaton (Trnava) áll munkába, mindenekelőtt a nagy autógyárak valamelyikében és háztartási gépeket gyártó cégeknél.
Ján Richter, család-, szociális- és munkaügyi miniszter adatai szerint a legtöbb szerbiai vendégmunkás közvetítő ügynökségeken keresztül jut munkához, vagyis csupán 575 szerb állampolgár kapott munkaengedélyt közvetlenül a szlovák munkaközvetítőn keresztül.
Sajnos a munkaerőhiány, illetve a külföldi munkaerő iránti igény, amit a munkaadók a munkaközvetítőkön keresztül igyekeznek enyhíteni, különböző visszaélésekre adott lehetőséget, így sokszor a szerbiai munkavállalók alapvető jogai sérülnek. Richter rámutatott arra, hogy több szerbiai munkás olyan munkaközvetítő ügynökség által jutott Szlovákiába, amely a munkavállaláshoz szükséges dokumentumokat hamisított, és embertelen munkakörülmények között dolgoztatták őket. Példaként a Largo SK céget hozta fel, amelynek kirendeltségei működnek Magyarországon és Szerbiában is, és amelynek köszönhetően 680 szerbiai munkás kapott hamis biztosítási okmánnyal állást. Miután kiderültek a visszaélések, a szlovák parlament március végén egy új törvény fogadott el, amely alapján a külföldi munkavállalók gyorsított eljárásban juthatnak munkaengedélyhez, és az idénymunka esetében is könnyített eljárás valósul meg.