2024. április 27., szombat

Hideg idő széllel és esővel

Kovács Géza: a nem átlagos hőmérséklet a jövő hét derekáig eltarthat

Az elkövetkező napokban az átlagosnál jóval hidegebb időre és nagyobb mennyiségű csapadékra számíthatunk, figyelmeztetnek a meteorológusok. Szombaton akár talaj menti fagy is lehetséges. Napközben a hőmérséklet némileg emelkedik, vasárnaptól viszont egy újabb hideg léghullám éri el területünket.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

– A brit szigetek körül erős anticiklon épült fel, egy magas nyomású légköri képződmény, amelynek hatására észak-északkelet felől az elkövetkező napokban egyre hidegebb levegő érkezik Vajdaságba. Ennek az anticiklonnak az elkövetkező 5-6 napban érvényesül a hatása közvetlenül a mi térségünkben, azaz hűvös levegő áramlik be. Előbb északról, majd szerdától déli-délnyugati irányából is intenzív ciklon alakul ki, kiadós esőre van kilátás – emelte ki Kovács Géza meteorológus. Akár 10-15-20 liter is eshet négyzetméterenként, de a déli tájakon ennél nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat, a hegyvidékeken akár áradásokat is okozhat. Kiemelte, hogy nem tartós esőre kell számítani, hanem több hullámban érkező csapadékra, gyakran elered az eső. Hosszú száraz idő után jókor jön az eső, a földnek ugyanis már nagyon kell a csapadék, mindemellett a meteorológus abban reménykedik, hogy az esőt nem kíséri majd nagyobb fagy.

A ma hajnali, kora reggeli órákban a magasabb vidékeken, vagyis a Fruška gora térségében, ahol alacsonyabb hőmérséklet várható, akár hó is eshet.

– A reggeli órákban kevéssel fagypont felett lesz a hőmérséklet, nappal 7-8 fok várható. Ez jóval alacsonyabb a megszokottnál, hiszen ilyenkor 17-18 fokos hőmérséklet szokott lenni – mondta. Hozzátette, hogy bár az elkövetkező napokban szinte mindennap esik majd eső, a legnagyobb mennyiségű csapadékra ma kell számítani, főleg a délelőtti órákban. – Csütörtökön ismét nedves légtömeg éri el térségünket, többfelé lehetséges eső. Ekkor és pénteken sem kell havas esővel számolni, de felerősödik az északi szél, és egyre hűvösebbnek érezzük majd a levegőt – hangsúlyozta. Elmondta, a mai 7-8 Celsius-fok után csütörtökön a szél miatt még hidegebbnek érezzük az időt.

– Péntektől ez a légörvény lassan elvonul, de marad a hideg levegő. Tekintettel arra, hogy pénteken és szombaton kevesebb lesz a felhő felettünk, gyenge talaj menti fagy is lehetséges, főleg ott, ahol derült lesz az ég, és a szélvédett területeken – tudtuk meg.

– Szombaton lesz a legelviselhetőbb idő, kisüt a nap, és átmenetileg délnyugatira fordul a szél, de nem nagyon melegszik fel az idő. Legfeljebb 16-17 fok lesz, de az is csak rövid időre, mert tőlünk északkeletre, az anticiklon keleti peremén egy újabb légörvény érkezik, ezúttal észak-északnyugat felől, ettől szombat délután beborul, és Szabadkán és környékén már egy újabb esőzés várható. Vasárnap is borongós, esős lesz az idő tartományszerte, és szintén visszaesik a hőmérséklet, 10 fok körül alakul majd, és marad az átlagon aluli, hideg, szeles, időnként csapadékos idő – magyarázta Kovács Géza.

Az előrejelzések szerint majd csak a jövő hét derekától, vagyis egy hét múlva várható lassú felmelegedés, és május elejére már visszatér a tavasz.