2024. április 27., szombat

Megtapasztalni az újat!

Hívő keresztyén emberek szerte a világban a keresztyénség legnagyobb ünnepét ünneplik. Húsvét ünnepe azonban egyszerre tud üres és tartalommal telt lenni. Üres akkor, amikor a rohanó világunkban húsvét ünnepét – ahogy a karácsonyt is – hosszú hétvégének, szabadságnak, pihenésnek éljük meg. Együtt a család, a sonka füstös illata kiegészíti a friss torma csípősségét, miközben készül a húsvéti, ünnepi ebéd. A gyermekek fészket készítenek a nyuszinak, és várva várják az ünnepben az ajándékot. Pont olyan, mint karácsonykor, csak most más a díszítés… Aztán egyszerre csak elmúlik ez is…

De a húsvétot – ahogyan a karácsonyt is – meg lehet tapasztalni! Megtapasztalni a hagyomány, a szokás mellett az igazi lényeget, a tartalmat. Megtapasztalni valami egészen újat! Látni az ünnepben az emberi történelembe beletenyerelő Teremtő Isten embert mentő szeretetét, látni a golgotai keresztet, látni az üres sírt… Azt a folyamatot, amelyen keresztül beteljesült az üdvtörténet, az, hogy a Teremtő Isten nem akarja a bűnös ember halálát, hanem hogy megtérjen és éljen, és rádöbbenni a csodára: mindez értem történt! Értem szenvedett, értem halt meg a kereszten, és végül értem támadt fel, hogy tudassa velem: nem kell a halál félelmében élnem! Valami egészen új kezdődött akkor, és kezdődhet el ma is. Új élet a feltámadott és élő Úr Jézus Krisztusban! Ez ad értelmet ennek a földi életnek. Az új megtapasztalása!

„Az ÚR megöl és megelevenít, letaszít a sírba, és újra felhoz onnét.” 1 Sámuel 2, 6

Másnak itt nincsen semmi esélye. Egyedüli cselekvő az Isten. Erre ráébredni és ebben megtapasztalni a valóban újat – ez a húsvéti üzenet igazi tartalma.

Áldott, békés húsvétot kívánok mindenkinek az új megtapasztalásának csodájával, így tegye a Teremtő és Gondviselő Isten ünnepelhetővé és tartalmassá ünnepünket!

Erős Vár a mi Istenünk!