2024. április 27., szombat

Úszó hulladékfogó a Raška folyón

A kísérleti projektum hatékonysága alapozza majd meg az újabb gátak telepítését

A Novi Pazarhoz tartozó Batnjik településnél átadták rendeltetésének a csomagolóanyag-hulladéktól védő első gátat az országban. Olyan bójákból álló hulladékfogó ez, amely megakadályozza, hogy műanyag flakonok, zacskók és más göngyölegféleségek ússzanak a folyón, és szennyezzék a partokat.

Branislav Nedimović mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter azt mondta, ha ez jó módszernek bizonyul, akkor hasonló módon fogják majd fel a hulladékot más kisebb folyókon is.

– Ez kísérleti projektum, reméljük, hogy eredményes lesz. Az állam felismerte az efféle környezetvédelmi lépések fontosságát, és az az elképzelés, hogy más folyókon is támogatni kell az ilyen gátak létesítését – mondta a tárcavezető.

Kyle Scott, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete azt hangsúlyozta, hogy folytatni kell e probléma megoldását.

– A kultúrát kell megváltoztatni, hogy az emberek ne a folyóba dobják a hulladékot, hogy legyen minden családnak szemeteskannája, és hogy a községekben rendszeresen elszállítsák a hulladékot. Mindez beletartozik abba a képbe, melyet az európai uniós integráció hoz majd magával – mondta Scott.

Ignjat Rakitić, Raška község elnöke nagyon fontosnak tartja a projektumot, annál is inkább, mivel Raška az egyik legszennyezettebb község az országban.

– Megértésre találtunk a szaktárcánál és a Sekopak hulladékkezelő cégnél, amely partnereivel együtt finanszírozta az úszó hulladékfogó felszerelését. A következő néhány hónapban 40 ember tisztítja majd a partokat, és a Raška tisztán fog az Ibarba ömleni – mondta Rakitić.

Violeta Belanović Kokir, a Sekopak igazgatója szerint a projektum új sztenderdeket vezet be a szerbiai folyók védelmében.

– Ennek a kísérleti projektumnak a hatékonysága alapozza majd meg az újabb, hasonló hulladékfogók elhelyezését. Itt az aránylag keskeny folyómedernek köszönhetően száz százalékban ökológiai anyagokat tudtunk felhasználni – emelte ki a Sekopak igazgatója.

Az úszó hulladékfogó – kivitelezését és anyagösszetételét tekintve – nem veszélyezteti a folyó ökoszisztémáját, állat- és növényvilágát. Elemei kiváló minőségű, rozsdamentes acélból készültek. Felállítását 100 000 euróval támogatta a Sekopak és a partnerei: az Apatini Sörgyár, a Tetra-pak, a Knjaz Miloš, a Baal és a CRH, valamint a helyi önkormányzat. A Sekopak egyébként az utóbbi hét évben több mint 60 000 tonna csomagolóanyag-hulladékot gyűjtött össze és adott át újrahasznosításra.