2024. április 26., péntek

Orbán: A kormány semmilyen egyetemet sem zár be

Brit és amerikai egyetemek professzorai kérték a Financial Times című londoni gazdasági napilapban hétfőn megjelent közös levelükben a magyar kormányt a felsőoktatási törvény módosításának újragondolására és visszavonására. A levél szerzői szerint a magyarországi felsőoktatási törvény módosítása gyakorlatilag a Közép-Európai Egyetem (CEU) bezárását jelenti, mivel a Magyarországon működő, EU-n kívüli központú felsőoktatási intézmények elé olyan új feltételrendszert állít, amelyet azok nem tudnak teljesíteni. A levélírók megemlítik, hogy a Magyarországon és az Egyesült Államokban egyaránt akkreditált CEU-nak campust kellene létrehoznia New York államban „teljesíthetetlen időkereten belül”.

Orbán Viktor képviselői kérdésekre válaszol a parlamentben (Fotó: MTI)

Orbán Viktor képviselői kérdésekre válaszol a parlamentben (Fotó: MTI)

NINCS EGYSÉGES KOMMUNIKÁCIÓ

Mint ez a levél is bizonyítja, nincs egységes kommunikáció a CEU-val kapcsolatban, az intézményt féltők és a miatta tüntetők az egyetem bezárásáról beszélnek, a kormányoldalról viszont váltig hangoztatják, hogy a budapesti Közép-európai Egyetem a továbbiakban is zavartalanul működhet. A CEU sorsával kapcsolatos félreértések tisztázására tett kísérletet Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán. A szakértő rámutatott: tulajdonképp két CEU-ról beszélhetünk, a Central European Universityként bejegyzett jogi személy az Egyesült Államokban egy székhelyszolgáltatóban működik, a Magyarországon bejegyzett Közép-európai Egyetem viszont ténylegesen egyetemként működő jogi személy. Fodor Csaba szerint a vitát kiváltó törvénymódosítás egyáltalán nem jelenti azt, hogy a Közép-európai Egyetemnek be kellene zárnia a kapuit, az intézmény a továbbiakban is ugyanúgy működhet, mint eddig, de csak akkor tud amerikai diplomát is kibocsátani a magyar mellett, ha erről születik egy kormányközi egyezmény.

MINDENKIT KÉSZEK TÁJÉKOZTATNI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a felsőoktatási törvény módosításával és a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló előterjesztéssel összefüggésben hétfőn Budapesten, rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta, a magyar kormány mindenkinek rendelkezésére áll, ha a jogszabály-módosításokkal kapcsolatban információra van szüksége. Megjegyezte ugyanakkor: azzal nehéz mit kezdeni, ha valaki előbb mondja ki az ítéletet, és utána kérdez.

Tegnap az országházban képviselői kérdésre válaszolva Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen, a kormány semmilyen egyetemet nem zár be, így Soros György Közép Európai Egyetemét sem. A kormánynak az a célja, hogy minden egyetemre azonos szabályok vonatkozzanak, és ne legyenek privilégiumok – magyarázta.

A vasárnapi tüntetés résztvevői Áder János államfőt arra szólították fel, hogy ne írja alá a felsőoktatási törvény módosítását. A köztársasági elnök hétfő éjfélig dönthetett arról, hogy aláírja-e a törvényt, vagy az Alkotmánybírósághoz küldi normakontrollra. Az esti órákban érkezett a hír, hogy az államfő aláírta a felsőoktatási törvény módosítását.