2024. május 4., szombat

Három harangot szenteltek Szabadkán

Szent László, XII. Pius és Doroszlói Mária a kertvárosi plébánia kertjét ékesítik

Pénteken msgr. dr. Pénzes János megyéspüspök a szabadkai Munkás Jézus plébánián krizmával felszentelte az új harangokat, nevén szólította őket és lelket lehelt beléjük.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A három harang, név szerint Szent László, XII. Pius és Doroszlói Mária a kertvárosi plébánia kertjét ékesítik. A harangállványt dr. Némedi Imre gépészmérnök, a plébánia pasztorális tanácsának tagja tervezte. A harangállvány felépítését többek között Kern Csaba és Bunford Tivadar pénzügyi támogatásukkal segítették.
A kertvárosi Munkás Jézus templomban a pénteken megszentelt harangok Ausztriából érkeztek 2015-ben. A harangokat a Graz melletti Feldback plébánia adományozta a kertvárosi plébániának. A legnagyobb harang, a Szent László két tonna, a tőle kisebb egy tonnás a XII. Pius, a harmadik pedig az ötszáz kilogrammos Doroszlói Mária nevet viseli. A plébániának a meglévő három harangja mellé az ajándék harangokkal együtt most összesen hat harangja van. Ezáltal Szabadka második legtöbb haranggal rendelkező plébániája. A Szent László harang a Szent Teréz székesegyház harangja után a második legnagyobb Észak-Bácskában.