2024. április 27., szombat

Hatodik napja tart a tüntetés

A rendőrség és katonaság szakszervezeteinek képviselői is tiltakoznak

A szerb kormány épülete előtt gyülekeztek ma az elnökválasztás eredményével és annak lebonyolításával elégedetlen egyetemisták és a hozzájuk csatlakozó polgárok. Az N1 hírtelevízió beszámolója szerint a délutáni órákra tízezren jöttek össze, hogy elégedetlenségük jelenként elsétáljanak a fővárosban található fontos állami intézmények épületei mellett.

Változást jelent az elmúlt napokhoz képest az, hogy ezúttal a rendőrség és a katonaság szakszervezetei is csatlakoztak a sétához, elégedetlenek a biztonsági szektorban uralkodó helyzettel, alacsony bérekkel, s a társadalmi állapotokkal. Úgy vélik, hogy az állam egyre inkább a korrupció és a nepotizmus áldozatává válik. Képviselőik a megmozduláson arról beszéltek, hogy régen elmúltak az idők, amikor a rendőrséget és a katonaságot a nép ellen lehetett fordítani. A katonai szakszervezet arra panaszkodott, hogy számos tagjuk el sem tudott jönni tüntetni, mert megparancsolták nekik, hogy vegyenek részt a Takarítsuk ki Szerbiát elnevezésű országos szemétgyűjtő akcióban.

A tüntetés a himnusz meghallgatásával indult, a beszédeket követően a kormány elől az elnöki palotához, majd Újbelgrádba, a Belügyminisztérium épülete elé indult a tömeg. Független rendőrségi becslések szerint tízezren haladtak a tiltakozókkal.