2024. április 26., péntek

Šešelj mégsem mond le

Korábbi lapértesülésekkel ellentétben Vojislav Šešelj a tegnapi sajtóértekezletén bejelentette: nem mond le a pártelnöki tisztségről, noha az elnökválasztáson a szavazatoknak csupán a 4,49 százalékát szerezte meg. Szavai szerint a Szerb Radikális Pártban senki sem követelte a lemondását.

– A Szerb Radikális Párt elégedetlen a választási eredménnyel. Most elemezzük a nagy visszaesés okait, a párt belső gyengeségeit és az objektív körülményeket is – közölte Šešelj.

Azt állította, hogy egyes községekben valakik megpróbálták lefizetni a radikális tisztségviselőket és választási ellenőröket, de nem nevezte meg a helységeket. Úgyszintén tudni véli, hogy történtek csalások Közép-Szerbiában és Vajdaságban is, de hogy ezek milyen mértékűek voltak, arról állítólag nem nyilatkozhat. Szerinte a szabálytalanságok miatt semmissé kellene nyilvánítani az összes koszovói választási eredményt.

A radikálisok vezére kijelentette: pártja nem szervezője az ország több városában zajló tüntetéseknek, de nem is ellenzi ezeket, sőt, egyetért a fiatalok több követelésével.

– Le kell váltani a Köztársasági Választási Bizottság egyes tagjait, de a radikális pártiakat nem. Távoznia kell az elektronikus médiát szabályozó testület összes tagjának, valamint az SZRT és a VRT vezetőségének, mert ezek erkölcstelen emberek – hangoztatta Šešelj.

Kijelentette, nem gratulál a győzelemhez Aleksandar Vučićnak, mert nem voltak egyenrangú jelöltek. Szerinte az volt a döntő mozzanat, hogy az SZHP vezetője bevitte a szüleit a tv-be, hogy több mint két órán át dicsérjék a fiukat, neki viszont már nem volt kit bevinnie, de tv sincs, ahol szerepelhettek volna.