2024. április 27., szombat

Berlin a tudomány szabadságát félti

A német kormány „nagy aggodalommal” tekint a magyar felsőoktatási törvény gyorsított eljárásban elfogadott módosítására – mondta szerdán Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő.

Berlini sajtótájékoztatóján Ulrike Demmer kérdésre válaszolva kijelentette: „szeretném az egész szövetségi kormány nevében nagyon világossá tenni, hogy a tudomány szabadsága számunkra fontos érték”. A magyarországi törvénymódosítás révén „az a benyomás keletkezik, mintha megnehezítenék a külföldi gyökerű felsőoktatási intézmények működését, és adott esetben el is lehetetlenítenék” – tette hozzá.

A szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok Európában érinthetetlenek, „ezek az értékek az Európai Unió alapját alkotják” – mondta Ulrike Demmer. Hozzáfűzte: éppen erre emlékeztetett Frank-Walter Steinmeier német államfő is az Európai Parlamentben kedden elmondott beszédében.

Aláhúzta: „Németország nagy figyelemmel fogja követni” a törvénymódosításnak a magyarországi felsőoktatási intézményrendszerre kifejtett hatását, és az ezzel kapcsolatos fejleményeket.

Ulrike Demmer szavaira Kovács Zoltán kormányszóvivő reagált.

„A magyar kormány sajnálattal látja, hogy Soros György hazugságai a német kormányt is meg tudják téveszteni” – közölte. Kovács Zoltán sajnálatosnak nevezte azt is, hogy egy olyan felelősségteljes és komoly kormány, mint a német, ilyen kijelentéseket tesz. Megerősítette, a jogszabály-módosításnak az volt a célja, hogy felszámolja azokat a szabálytalanságokat, amelyeket az Oktatási Hivatal vizsgálata feltárt, egyúttal megszüntesse azt a kivételezést, amely indokolatlan előnyöket adott egy magyarországi felsőoktatási intézménynek, ezzel hátrányos helyzetbe hozva az összes többit. Az új szabályozás nem tartalmaz teljesíthetetlen feltételeket – jelentette ki, hozzátéve, nyitottak arra, hogy tárgyaljanak az amerikai féllel arról, hogy miként lehet megfelelni a kritériumoknak.

A kormányszóvivő szóvá tette azt is, hogy a német fél a magyar kormány vagy a nagykövetség megkérdezése nélkül fogalmazta meg véleményét, miközben készséggel állnának rendelkezésére a felvetések megválaszolásában.