2024. április 27., szombat

Megszépíteni az idős kort

Régebben az idősek nem szívesen vonultak idősek otthonába, azt mondták, nem akarnak a „szegényházba” menni. Mára már nagy mértékben megváltozott ez a felfogás, hiszen szépkorú polgártársainknak magas színvonalú szolgáltatásokkal teszik szebbé mindennapjaikat ezekben az intézményekben. Mi a helyzet az idősek otthonában? Erről érdeklődtünk a szabadkai Gerontológiai Központban és a Villa Ancorában, az első magántulajdonban lévő idősek otthonában a városban.

Könyvtárszoba a szabadkai Gerontológiai Központban (Fotó: Gergely Árpád)

Könyvtárszoba a szabadkai Gerontológiai Központban (Fotó: Gergely Árpád)

 2011. évi népszámlálás adatai alapján Szabadka lakosságának harminc százaléka idősebb volt 65 évnél. A szabadkai Gerontológiai Központ kapacitása 530 felhasználó, akik besorolás alapján három otthonban vannak elhelyezve. Az otthonokban 233 dolgozót foglalkoztatnak, míg a házi gondozással és ápolással megbízott részlegükben 73 alkalmazottjuk van. A szabadkai Gerontológiai Központ igazgatójával, Petar Balaževićtyel a házi ápolásról és gondozásról, a munkájukról és a licenccel kapcsolatos kérdésekről beszélgettünk.

Petar Balažević szerint Szabadka Szerbia legidősebb városa (Fotó: Gergely Árpád)

Petar Balažević szerint Szabadka Szerbia legidősebb városa (Fotó: Gergely Árpád)

– Szabadka, mondhatni, pionírja volt az otthoni gondozásnak és ápolásnak, ugyanis a Kertvárosi Gerontológiai Klub volt az első ilyen intézményünk negyvenöt évvel ezelőtt. Az említett klubbal együtt tíz klubunk működik Szabadkán és környékén. Az első intézmény vagyunk Szerbiában, amely megkapta a házi gondozásra és ápolásra feljogosító licencet, ezen a téren nyolcszázhúsz felhasználónk van. Ezt a tevékenységet hetvenhárom dolgozónk végzi, az ő bérüket a város biztosítja. A bentlakó idősek számát tekintve pedig mi vagyunk a legnagyobb ilyen jellegű intézmény az országban – mondta az igazgató.

A központi otthonban az elhelyezés teljes ellátással a magukról önállóan gondoskodni tudó lakóknak 38 000 dinár, míg a gondozásra szoruló idősek után 46 000 dinárt kell fizetni havonta.

A licenc megszerzésével kapcsolatban az igazgató elmondta, hogy jelenleg a licenc odaítéléséhez kötött feltételeknek szeretnének eleget tenni.

A szabadkai Gerontológiai Központ (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai Gerontológiai Központ (Fotó: Gergely Árpád)

– Két követelmény van: a strukturális és a káderállományra vonatkozó. A káderállományra vonatkozó szabványoknak megfelelünk, ami pedig a műszaki felszereltségre vonatkozik, a napokban fejeztük be a hatodik emeleten lévő fekvőbeteg-részlegünket. Itt régebben tíz-tizenhárom ágyas szobák voltak, ahol egy nővér felügyelt a betegekre, a legújabb szabványok értelmében legfeljebb négyágyas szobákat engedélyeznek, emiatt át kellett alakítani ezeket az egységeket, új fürdőszobákkal láttuk őket el, SOS jelzőberendezéseket helyeztünk az ágyak mellé, a folyosókon pedig kamerákat és tűzjelző berendezéseket is. Egy új orvosi rendelőt is kellett kialakítanunk. Ez a beruházás 13 millió dinárba került. Szigorú tűzvédelmi előírásoknak kell eleget tenni – mondta a Gerontológiai Központ igazgatója.

A központi otthonban 2014-ben a tartományi nagyberuházási alap által biztosított százezer eurónak köszönhetően a teljes épület hőszigetelésére került sor, ezáltal megnövelve energetikai hatékonyságát az épületnek. Az idén a tartományi energetikai titkárság finanszírozásával a hagyományos világítótesteket LED világításra cserélték. Teljes ellátásban 140 lakó részesül, magas színvonalú egy- és kétágyas szobákban történő elhelyezéssel, 168 férőhely van a Március 27-e utcai otthonban, ahol háromágyas szobák is vannak, a Felnőttek otthonában 84 férőhely található és 106 hely van az intenzív ápolási részlegükben. A tartománytól kapott új mentőautó nagy segítség, ha a lakóinkat szakorvosi vizsgálatra kórházba kell szállítani. Táplálkozás-szakértő állítja össze az étlapot, összehangolva a különböző betegségben szenvedők szükségleteivel.

A munkaügyi, foglalkoztatási és szociális ügyekkel megbízott minisztérium hatáskörébe tartozik az idősek otthonára vonatkozó licencek kiadása, amit külön szabályzatban foglaltak össze. Licenc nélkül nem működhet egyetlen idősek otthona sem. A Villa Ancora magánkézben lévő idősek otthona a múlt évben megkapta a licencet, azaz a működési engedélyt. Bíró Lívia tulajdonosnőtől a szolgáltatásaikról érdeklődtünk.

A palicsi Villa Ancora (Fotó: Gergely Árpád)

A palicsi Villa Ancora (Fotó: Gergely Árpád)

– Tizenhárom évvel ezelőtt nyílt meg az első magántulajdonban lévő idősek otthona Szabadkán, a Villa Ancora. Mindössze három évvel később kinőttük a kapacitásokat, és Palics központjához közel szecessziós villák és gyönyörű fasorok között felépítettük a palicsi Villa Ancorát, március 15-én ünnepeltük a palicsi otthon egy évtizedes fennállását – mondta a tulajdonosnő.

Az udvarban másfél évszázados platánfák, fenyőfák vannak. A régi épületrészben van a konyha, az újban harminc kétszemélyes apartman kapott helyet külön tusolóval, fürdőszobával. Minden szobában televízió és internetkapcsolat található. Egyszintes épület, lifttel rendelkezik és akadálymentesített közlekedést tesz lehetővé.

Minden idősek otthona köteles akkreditáltatni magát, a Vajdaságban harminchét intézmény kapta meg az akkreditációt.

– Az akkreditáció nagyon szigorú feltételt szab a tűzvédelmi előírások betartására vonatkozólag, tűzjelző berendezéseket és tűzcsapokat kell elhelyezni, hogy az idősek biztonságban érezhessék magukat. Az előírások értelmében egy személyre öt négyzetméter lakóterületet ír elő a törvény. Orvosi rendelőt is kellett engedélyeztetnünk az illetékes szervekkel, hetente egyszer tart vizitet az orvos, de szükség esetén bármikor a lakók rendelkezésére áll. Az alkalmazottak között szociális munkás, szakács, takarítónő, adminisztrációs munkás, nővér van. Az idősek szórakoztatásáról külön programszervező gondoskodik Az alkalmazottak licenccel rendelkező szakemberek, akik képzéseken és előadásokon vesznek részt – magyarázta Bíró Lívia.

Bíró Lívia, a Villa Ancora tulajdonosnője (Fotó: Gergely Árpád)

Bíró Lívia, a Villa Ancora tulajdonosnője (Fotó: Gergely Árpád)

A közelmúltban vásároltak egy asztalitenisz-asztalt, aminek nagyon megörültek az idősek, még a tolókocsis lakók is szívesen játszanak. A társasjátékokat is kedvelik, de a legkedvesebb időtöltésük, ha verseket, folytatásos novellákat olvasnak fel nekik, a szerelmes tematika érdekli őket a legjobban. Egy minibusza van az otthonnak, amivel kirándulásokra, szabadidős foglalkozásra viszik a lakókat.

– Az intézményben hetven lakó tartózkodik, akikről harmincöt alkalmazott gondoskodik. Nagyon sokan egészségügyi végzettséggel külföldön keresnek munkát, mi igyekszünk megbecsülni munkatársainkat, a palicsi otthon nővérszállót biztosít a kishegyesi, nagykikindai, horgosi, magyarkanizsai dolgozóink részére, ahol teljesen ingyen lakhatnak. Természetesen elvárásaink is vannak dolgozóink irányában, kedvesen és tisztelettudóan kell viszonyulniuk az idősekhez, szakmailag is jól képzetteknek kell lenniük, mert Alzheimer-kóros betegeink is vannak, és nagyon fontos, hogy a személyzet a megfelelő módon közelítsen és értse meg ezeknek a betegeknek az igényeit. Az idősek szeretik a házias ételeket, a múlt nyáron nyolcszáz liter paradicsomot, valamint ezer üveg földieper-, meggy-, sárgabarack-, őszibarack- és szilvalekvárt készítettünk a számukra. Gyakran járnak kirándulni, napi szinten programokat biztosítunk a lakóknak, gyógytornász reggeli tornával indítják a napot, délután rajzolnak. Jelenleg nagyban folyik a húsvéti díszek elkészítése – mondta el Bíró Lívia.