2024. április 27., szombat
Az év versei 2017 antológiában

103 költő mintegy 400 verse

Az antológia legfiatalabb szerzője idén a 21 éves vajdasági Celler Kiss Tamás

Összesen 103 költő mintegy 400 költeménye szerepel a Magyar Napló Kiadó által megjelentetett Az év versei 2017 című antológiában, amelynek élő kötetbemutatója a hetedik alkalommal megrendezendő költészet napi Versmaraton lesz – mondta el az MTI-nek Zsille Gábor, József Attila-díjas költő és műfordító, a kötet szerkesztője.

Hozzáfűzte: az antológia, amely a kortárs magyar költészet legnagyobb és legátfogóbb seregszemléje, 2002 óta jelenik meg minden évben. A válogatás alapját mindig az előző évben folyóiratokban megjelent versek adják. A kötet költőként általában 3-4 verset tartalmaz.

A kötet szerkesztésekor nagy hangsúlyt kap, hogy arányosan szerepeljenek benne határon túli és magyarországi szerzők, nők és férfiak, fiatalok és idősebbek. Az antológia legfiatalabb szerzője idén a 21 éves vajdasági Celler Kiss Tamás, a legidősebb pedig a 91. életévében járó Vasadi Péter Kossuth-díjas költő – hangsúlyozta Zsille Gábor, aki harmadik éve szerkeszti a válogatást.

Bár a költészet általában lassan reagál a társadalmi változásokra, jelenségekre, most mégis érezhető a versekben a migráció kérdésköre, több költő is foglalkozik lírájában a bevándorlással, az európai kultúra sorsával és jövőjével – mutatott rá a szerkesztő. Kiemelte azt is: az avantgárddal szemben egyre inkább érezhető egyfajta klasszicizálódás.

Zsille Gábor szerint nem igaz az a mai költőkkel szemben gyakran felhozott vád, amely szerint „már egy tisztességes szonettet se tudnak összehozni”. A valóság az, hogy nem csupán ismerik a verstan szabályait, de szívesen is írnak szonetteket, újra divatba jött a strofikus verselés.

„A kortárs költőink, a fiatalok is, visszatérnek a rímekhez, a kötött, szabályos versformákhoz” – fogalmazott. Zsille Gábor szerint különösen erős versek olvashatóak a kötetben Vasadi Pétertől, nagyon izgalmas az 56 éves Filip Tamás költészete, a fiatalok közül pedig a 32 éves Ughy Szabina líráját emelte ki az antológia anyagából.

Az év versei 2017 antológia élő kötetbemutatója a hetedik alkalommal megrendezendő költészet napi Versmaraton című rendezvény lesz. Április 11-én az antológiai szerzői közül hatvanöten olvassák fel verseiket a Magyar Rádió Márványtermében 10 óra és 22 óra között – fűzte hozzá.