2024. április 27., szombat

Szabályozták a díjak odaítélését

Újabb négy évre dr. Surján Gusztávot nevezték ki a Zentai Egészségház igazgatójává

A Zenta község nyilvános elismeréseinek odaítélését szabályozó rendeletjavaslat váltotta ki a legnagyobb vitát a zentai községi képviselő-testület tegnapi rendkívüli ülésén.

Zentán egy 60 négyzetméteres Homoki lakás évi vagyonadója mindössze 1728 dinár (Fotó:  Gergely József)

Zenta (Fotó: Gergely József)

– A Zenta község nyilvános elismerései megalapításáról és adományozásáról szóló rendelet elfogadását elsősorban az indokolta, hogy az előző rendeletet még 2009-ben hozta meg a testület, amely azóta többször is módosította azt – mondta el Répás Erika, a Községi Közigazgatási Hivatal vezetőjének helyettese, hozzátéve, az akkori rendelethez képest elsősorban az eljárásban történtek változások, amelyeknek célja, hogy a megfelelő személyek vagy csoportok az előírt határidőn belül és a meghatározott tartalommal tudják benyújtani a javaslataikat. – Az eljárás lefolytatása a testület szakszolgálatának a hatáskörébe tartozik, amely összegzi és jegyzőkönyvezi a beérkezett javaslatokat, és az ezek alapján előkészített anyagot továbbítja az illetékes bizottságnak, illetve a községi képviselő-testületnek. A díjak közül a Pro Urbe díj, a Pro Urbe életműdíj és a Iuventus Pro Urbe díj esetében az illetékes bizottság hozza meg a döntést, míg a község díszpolgára és a község mecénása címek esetében a képviselő-testület dönt.

Az ellenzéki képviselők elsősorban a rendelet azon kitételét kifogásolták, miszerint azoknak a díjaknak az esetében, amelyeknek odaítéléséről a községi képviselő-testület dönt, csak a község polgármestere vagy a testület legalább tizenöt képviselője élhet a beterjesztés jogával.

– Azt szerettük volna elérni, hogy belekerüljön a szövegbe, hogy a képviselői csoportok is élhessenek majd ezzel a lehetőséggel, hiszen valamennyien tudjuk, hogy a tizenöt képviselő a hatalmi koalíció tagjait öleli föl, és mivel rajtuk kívül további három képviselői csoport is működik a testületben, úgy érezzük, ezáltal csorbultak a jogaink – mondta el az ülést követően Zsíros Jankelić Anikó, a Demokrata Párt frakciójának vezetője.

– Nagyon fontos kérdés, hogy egy közösség kiket tart példaképnek, illetve kiket tart méltónak arra, hogy kiemelje és díjakkal jutalmazza őket. A most elfogadott rendelet előírja, hogy a díjazottak kilétére vonatkozóan a polgármester vagy legalább tizenöt képviselő tehet előterjesztést, ugyanis fontosnak tartjuk, hogy a testület tagjai az ülésen már ne a jelöltekről alkotott véleményeiket ütköztessék, hanem inkább a jelölteket méltassák. Javaslatot az önkormányzat illetékes bizottsága felé természetesen továbbra is bárki tehet, beleértve a magánszemélyeket, a szervezeteket, az egyesületeket, az intézményeket, sőt a frakciókat is, előterjesztést azonban csak a polgármester, illetve tizenöt képviselő tehet. Ha frakciók is élhetnének ezzel a lehetőséggel, akkor a folyamatba belekerülne a pártpolitika, ami véleményünk szerint semmiképpen sem lenne szerencsés, ha a jelöltek közül bárki számára is kellemetlenségeket okoznának a viták során elhangzottak – fogalmazott a kérdés kapcsán lapunknak Juhász Attila, a VMSZ frakciójának tagja.

A testület 19 igen és 2 nem szavazattal, valamint 7 tartózkodással fogadta el a rendeletet. Egyhangúlag támogatták viszont a képviselők dr. Surján Gusztáv újabb négy évre történő kinevezését a Zentai Egészségház élére. Szavazattöbbséggel fogadták el a község 2016. évi környezetvédelmi költségvetési pénzalapja eszközeinek felhasználásáról szóló jelentést; a mezőgazdasági földterületek éves védelmének, rendezésének és használatának programjához kapcsolódó eszközök felhasználásáról szóló, tavalyi évre vonatkozó jelentést, valamint az idei évre vonatkozó programját is.

Az ellenzéki képviselők közül többen is nehezményezték, hogy az ülést a megszokottól eltérően nem közvetítette a helyi televízió, amitől Tatjana Balo, a községi testület elnöke elmondása szerint a kampánycsend miatt tekintettek el.