2024. május 11., szombat

Budapest támogatja, hogy a NATO csatlakozzon az IÁ elleni koalícióhoz

Magyarország támogatja azt az amerikai javaslatot, hogy a NATO formálisan is csatlakozzon az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni koalícióhoz – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, a NATO-tagországok brüsszeli miniszteri tanácskozásának szünetében magyar újságíróknak.

Szijjártó Péter és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter (takarásban) kezet fog (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter (takarásban) kezet fog (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter elmondta, az amerikaiak világossá tették két elvárásukat a NATO-val szemben. Az egyik az, hogy a katonai szövetség vállaljon nagyobb szerepet a terrorizmusellenes küzdelemben, valamint azt, hogy a szövetségesek a korábbi megállapodásoknak megfelelően tegyenek eleget a védelmi költségekre vonatkozóan vállalt kötelezettségeiknek.

Magyarország egyetért az amerikai célkitűzésekkel, és úgy látja, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet teljes felszámolása megoldás lehet arra, hogy a migrációs válság megoldódjon, valamint arra, hogy elejét lehessen venni a közel-keleti térség keresztény közösségei eltűnésének – mondta Szijjártó Péter.

Beszámolt arról is, a kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Magyarország két évvel hosszabbítsa meg az év végén lejáró, az Iszlám Állam ellen létrejött koalícióban való részvételét. Emellett azt, hogy 150-ről 200 főre emelje a koalíció munkájában részvevő magyar katonák számát, továbbá bővíteni kívánja az eddigi tevékenységek körét.

Kijelentette, a magyar kormány egyetért azzal az amerikai elvárással is, hogy a katonai szövetség európai lábát a védelmi kiadások növelésével meg kell erősíteni. Aláhúzta, Magyarország meg fog felelni a megállapodásnak, és 2024-ig el fogja érni a védelmi ráfordítások kétszázalékos szintjét.

Szijjártó Péter hozzátette, Magyarország fontosnak tartja a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjának felgyorsítását, és azt is, hogy a stabilitás érdekében a NATO fenntartsa jelenlétét a térségben. Magyarország ezért úgy döntött, hogy megnöveli koszovói katonai részvételét 24 fővel, ami azt jelenti, hogy a jövőben Magyarország adja a negyedik legnagyobb kontingenst a balkáni országban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.