2024. április 27., szombat

Fiúk, férfiak szavaltak

A Szabadkai Városi Könyvtárban csütörtökön került sor az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör ötödik Fiúk, fiak, ifjak, férfiak című rendezvényére, amely során a versmondók Petőfi Sándor és a márciusi ifjak előtt tisztelegtek. A közönséget Bencsik István köszöntötte, majd pedig Miklenovics Aranka mondott bevezetőt.

Rizsányi Attila Arany János V. László című balladáját szavalta (Fotó: Lukács Melinda)

Rizsányi Attila Arany János V. László című balladáját szavalta (Fotó: Lukács Melinda)

– Az utóbbi évtizedekben csökkent az érdeklődés a versmondás iránt, különösen a férfiak körében. Márpedig a szavalás megtisztelő volt a közelmúlt férfi előadóművészeinél, említsük csak Latinovits Zoltánt, Sinkovits Imrét, vagy akár Mácsai Pált, Jordán Tamást. Ahhoz, hogy legyen utánpótlás, szükség van szervezetekre, egyesületekre, ahol nagy energiát fordítanak a fiatal és idősebb versmondók képzésére. E nemes feladatot látja el immár ötven éve az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör, de ezt szorgalmazza a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete is – mondta Miklenovics Aranka.

Az est első részében Petőfi-költeményeket hallhattunk, a másodikban a versmondók által szabadon választott verseket. A fellépők Bencsik István, Miskolci Bálint, Miskolci Márton, Némedi Imre, Rizsányi Attila és Szkocsovszki Dávid voltak. A műsor folyamán Radetity Ádám szaxofonozott és megcsodálhattuk Basity Erika virágkompozícióit. Az irodalmi estet Horváth Emma rendezte. Az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör ezúttal is megemlékezett Arany János születésének 200. évfordulójáról.