2024. április 27., szombat

Megtörténtek az első lépések

Több mint százmilliót kap az idén a szabadkai Közkórház

A kardiovaszkuláris megbetegedésben szenvedő páciensek számára az eddigi egyetlen intézmény, ahol angio műtő van – itt történik a szív és a véredények katéteres műtétje –, a kamenicai. A tartományi kormánynak köszönhetően azonban hamarosan három nagy vajdasági város: Szabadka, Zombor és Nagybecskerek is kap angio műtőt.

A rangos vendégek a szabadkai Közkórházban (Gergely Árpád felvétele)

A rangos vendégek a szabadkai Közkórházban (Gergely Árpád felvétele)

Tegnap a szabadkai Közkórházban doc. dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi államtitkár, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Bogdan Laban, Szabadka polgármestere megtekintették az angio műtőt, valamint a tüdőosztályt a jelenlegi lokációján és a jövőben erre kijelölt helyet is.

– A tartományi kormány a helyi önkormányzattal, valamint a köztársasági kormánnyal közösen már a jövő héten, amint lezárul a közbeszerzési eljárás, aláírják az erre vonatkozó szerződést a kiválasztott kivitelezővel, s ennek köszönhetően hamarosan megvalósul az említett vajdasági városokban az angio műtők kialakításának projektje, a tervek szerint már az év első felében. A köztársasági kormány jelentős eszközöket, több mint százmillió dinárt fordítana a szabadkai Közkórházra. Az angio műtő kialakításán kívül többek között a tervekben szerepel a tüdőosztály áthelyezése a százötven éves épületből az újabb épületszárnyba, ezenkívül folyamatban van több mint tízmillió dinár értékű egészségügyi felszerelés beszerzése is – mondta doc. dr. Zoran Gojković.

Pásztor István elmondta, sokkal több pénzre lenne szükség, mint ami rendelkezésre áll, de nagyon fontos, hogy megtörténtek az első lépések.