2024. május 8., szerda

Főfájást okoz az adóhátralék

Az igazságügyi minisztérium jobbá tenné a bírósági infrastruktúrát és a hatáskörök koncentrációját
Nela Kuburović (Beta)

Nela Kuburović (Beta)

A szabálysértési ügyekben a legnagyobb fejfájást az úgynevezett költségvetési eljárások, azaz az adóhátralék miatt indított eljárások okozzák az igazságügyben dolgozóknak – fejtette ki tegnap Nela Kuburović igazságügyi miniszter. A tárcavezető elmondása szerint ezek fontos ügyek lennének, hiszen ezekre a szabálysértésekre írja elő a törvényhozó a legsúlyosabb büntetéseket, mégis, ezek az ügyek túlságosan gyakran elévülnek. Az igazságügyi minisztérium a hatáskörök koncentrációjának átalakításával próbálja kezelni ezt a problémát.

– Az a tervünk, hogy a négy fellebbviteli bíróság hatáskörébe tartozó területen négy szabálysértési bíróság működjön. Ha jobbá válik a hatáskörök koncentrációja, a szabálysértési ügyekben gyorsabban járhatnának el. Az igazságügyi minisztérium igyekszik növelni a szabálysértési bíróságok hatékonyságát, ennek egyik módja az, hogy jobbá tesszük a bírósági infrastruktúrát. Belgrád példája bizonyítja, hogy az igyekezetünk sikerrel jár. Míg korábban a belgrádi szabálysértési bíróság a város 14 különböző pontján működött, most egyetlen épületben van, ennek pedig már érezhető a pozitív hozadéka – magyarázta Kuburović.

A miniszter szerint a szerbiai igazságügyben továbbra is jellemző a tetemes ügyhátralék, ugyanakkor a helyzet évről évre jobb, egyre csökken azoknak a szabálysértési ügyeknek a száma, amelyek elévülnek. Idén húsz százalékra szeretnék csökkenteni az ügyhátralék arányát.