2024. április 27., szombat

Átalakítjuk Újvidéket

Újvidék Európa kulturális fővárosa 2021 címmel tartott előadást Kiss Gyula, a városi képviselő-testület tagja, polgármesteri tanácsadó a Darányitelepi társalgó kedd esti összejövetelén a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban. A tanácsnok a jelenlevőknek elmondta, hogy ritkán adódik meg az a lehetőség, hogy egy város kettős kinevezésnek örvendhet, mégpedig Újvidék 2019-ben Európa Ifjúsági fővárosa, 2021-ben pedig Európa kulturális fővárosa lesz.

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

– Nagyon sok feltételt kellett teljesíteni, és az elkövetkező négy évben is még sok mindent kell letenni az asztalra. A tervek alapján nemcsak a kulturális programok szélesítése és gazdagítása a célunk, hanem egy olyan környezet megteremtése, amelyben a hazai polgárok és a külföldi vendégek is jól érzik magukat – mondta a tanácsnok.

A város az elkövetkező években teljes átalakuláson megy majd keresztül. Ezek között szerepel Pétervárad óvárosának felújítása, ami összesen 300 millió dinárba kerül. A Limán városnegyedben egy modern épület épül, amely a balett- és a zeneiskolának ad helyet, az épület központi részén 300-400 férőhelyes hangversenyterem is lesz. Kiss Gyula elmondta azt is, hogy nem eredeti ötletről van szó, hanem Pécs városától ered, az ő példájukat követjük – ott szintén egy gyönyörű, 999 férőhelyes hangversenytermet építettek ki. Az ún. Kínai negyed felújítására is sor kerül majd, ez lesz a város egyik kulturális központja.

– A 2017-es városi, tartományi és köztársasági költségvetésben már bizonyos pénzösszegeket kijelöltek ezekre a célokra. Az Európai Unió, ha sikeresen megvalósítjuk a 2021-es programot, visszamenőleg 1,5 millió euróval jutalmazza majd városunkat – hangsúlyozta Kiss Gyula.

A Vajdasági Magyar Szövetség városi szervezete, valamint a magyar intézmények, köztük az Európa Kollégium, az Újvidéki Színház, a Magyar Szó, a kulturális egyesületek, a civil szervezetek, az ifjúsági központok és azok az egyesületek, amelyek a magyarság érdekeit szolgálják, is aktívan részt vesznek majd a programokban.

A VMSZ városi szervezetének sikerült megegyezni a városi képviselőkkel abban, hogy emlékművet állítsanak a 44/45-ös ártatlan áldozatok emlékére.

– Nagy felelősséget érzek az iránt, hogy novemberig az emlékművet felállítsuk a kijelölt helyen, pontosabban az 1300 káplár és az Ivo Andrić utca sarkán. További terveink közt szerepel a Petőfi Sándor MMK teljes felújítása, tatarozása. Azon is nagy erővel dolgozunk, hogy azokat az utcanevek, amelyeknek magyar vonatkozásuk van, két nyelven írják ki – mondta.

Az előadás végén a tanácsnok válaszolt a jelenlevők kérdéseire és észrevételeire, valamint felhívta figyelmüket arra, hogy javaslataikkal, ötleteikkel bátran forduljanak hozzá a városházán, hiszen az ő célja az, hogy közösségünknek jobb legyen.

A Darányitelepi társalgó következő összejövetele kedden, április 4-én lesz 17 órai kezdettel. Miért jó nevetni? címmel a vicces estet Monoki Julianna vezeti, a helyszín ezúttal is a Petőfi Sándor MMK nagyterme lesz. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.