2024. április 27., szombat

Forró szél kívánságra

Szélkészítő gép a gyümölcsfák fagyvédelmére

Igor Šipraga háromhektáros ludasi gyümölcsösében a gyümölcstermesztőknek kedden bemutatásra került a német gyártmányú, langyos levegőt generáló gép. A HOT WIND 2000 mozgó levegőt kibocsátó készülék segítségével megelőzhetők a fagykárok a gyümölcsösökben, legyen szó barack-, cseresznye- vagy almafákról, a gép emellett a bogyós gyümölcsök – áfonya, földieper – termelőinek is jó szolgálatot tehet.

Igor Šipraga bemutatja a szélkészítő gépet (Fotó: Paszterkó Erika)

Igor Šipraga bemutatja a szélkészítő gépet (Fotó: Paszterkó Erika)

– A HOT WIND 2000 elnevezésű szélkészítő gép tulajdonképpen egy mozgatható berendezés, amely megvédi a gyümölcsösöket a fagytól, de gyümölcsszüretkor is nagy segítség lehet a gazdáknak, ugyanis néhány órás működéssel felszárítja a harmatot a gyümölcsösökben és ennek köszönhetően nem kell megvárni, hogy a nap melegétől megszáradjon a leszedendő gyümölcs, hanem amint kivirrad, lehet megkezdeni a betakarítást. A fagyvédelem kizárólag a levegő keverésének hatására valósul meg. A gyümölcsösbe a gép befújja a föld felett tíz méteres magasságban lévő melegebb levegőt. A szélkészítő felállításához nem szükséges sem építkezési engedély, sem betonalap. A ventilátor nem zajos. Könnyen mozgatható, azaz áthelyezhető gépjármű vagy traktor segítségével. Igazán eredményesnek mondható a gyengébb vagy kimaradt megporzás esetében is – magyarázta Igor Šipraga.

A szélkészítő legnagyobb előnye, hogy a szél kihasználásával nagyobb felületek védhetők meg, és teljes rotációval is működhet, a ventilátor 360 fokos forgásával a teljes gyümölcsöst megvédi. Hordozhatóságának köszönhetően több gyümölcsösben is használható, és a tartalékalkatrészek is könnyen beszerezhetők.

– A ventilátor áramfejlesztőt használ, ami a gép csúcsán a ventilátor mellett van, a zárt szíjrendszernek köszönhetően az erő közvetlenül a propellerre vivődik át. A propeller harangszerű függönye mintegy 95 százalékkal növeli a hatékonyságot a nyitott típusú ventilátorokkal szemben. Két típust lehet beszerezni, az Ökomodell 3,5 hektár területre használható, benzinmotor működtetésű, esetében a levegő sebessége másodpercenként húsz méter, a ventilátor propellerje öntött alumíniumból készül, az elektronika pedig napkollektorok segítségével működik. A Profimodell dízelmotoros, a lefedhető terület 5,5 hektár, a ventilátor pedig minőségi üvegszállal megerősített poliamid. Automata bekapcsolás előre meghatározott hőmérsékletnél – mondta el Igor Šipraga.

Nagy György József gyümölcstermesztő a bemutatót követően a következőt nyilatkozta:

A szélkészítő gép teljes nagyságában (Fotó: Paszterkó Erika)

A szélkészítő gép teljes nagyságában (Fotó: Paszterkó Erika)

– Mi elsősorban almatermesztők vagyunk, de kisebb mennyiségben meggy-, őszibarack- és körtefáink is vannak. Ugyanis ezeknél a fáknál kisebb a fagykár-kockázat. Tizenhárom évig 5,5 hektár területen termesztettünk sárgabarackot, és mindössze két évben volt termés, a többi évben lefagyott. Az alma később virágzik, emiatt kevésbé van kitéve a megfagyásnak, ezenkívül különböző fajtákat termesztünk, más-más virágzási időszakkal és így könnyebben elkerülhető a megfagyás. Ha a berendezésnek köszönhetően nem fagy meg a termés, akkor már egy évi termés által megtérül az ára.

Petar Gabrić horgosi gyümölcstermelőnek tíz hektár sárgabarackosa van, ebből öt hektáron tizenhat éves fák, a másik öt hektáron pedig ötéves sárgabarackfák vannak. Nála a gyümölcsösben a reggeli és a nappali nagy hőmérséklet-különbség okoz gondot. Hosszútávon kifizetődő befektetésnek tűnik számára a szélkészítő berendezés. Szépen virágoznak a fák, jó termés ígérkezik, Petar reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a fagy és a jég elkerüli a gyümölcsösöket. Amióta sárgabarack-termesztéssel foglalkozik, mindig volt fagykár, ami tíz–harminc százalékban csökkentette a termés mennyiségét, öt éve viszont az összes termés lefagyott.

Milan Marinković pirosi földieper- és földieperpalánta-termesztő.

– Immár tizenkét éve földieper-termesztéssel és földieperpalánta-termesztéssel foglalkozunk. Nagyon hatékonynak és kifizetődő beruházásnak tűnik a berendezés, ugyanis a fagy óriási veszteséget okozhat a földiepresben. Hét hektáron termesztünk földiepret, évente százötven–kétszáz tonna földieper terem meg. Folyamatosan követjük az innovációkat. Eddig még nem volt fagykárunk, ugyanis amikor bejelentették a fagyokat, letakartuk a földieper-ültetvényeinket, ami azonban eléggé időigényes. A földieper a napokban kezdett virágozni és egészen május első hetéig virágzik fajtától függően, minden elkövetkezendő lehetséges fagy ebben az időszakban potenciális veszélyt jelent a növénynek – mondta Milan Marinković.