2024. március 28., csütörtök

Farkas sör

Óbecsén működik Vajdaság egyik első családi sörmanufaktúrája – Minőségi sör csak megfelelő alapanyagokból készülhet

Ha szétnézünk a sörpiacon, akkor világviszonylatban azt látjuk, hogy óriásvállalatok rátenyereltek a helyi sörgyárakra, az eredeti termelést befojtották és saját termékeiket értékesítik rajtuk keresztül. A jó minőségű, helyi alapanyagokból készülő sörök helyett import alapanyagokból és technológiával készülő, uniformizált termékeket vásárolunk. Ezeknek egyedül a csomagolásukban van különbség. Ha valódi sört akarunk inni, akkor érdemes a kicsit drágább, de sokkal minőségibb és karakteresebb kézműves söröket keresnünk. Magyarországon divatja lett a sörmanufaktúráknak, és lassan hozzánk is beszivárognak. Óbecsén a Farkas Sörmanufaktúra két éve működik, és jelenleg Jovánovity Péter vezeti a családi vállalkozást. A sörfőzés ötlete bátyjától származik, tudtuk meg Pétertől.

Jovánovity Péter a Fokos zenekarról elnevezett sörrel (kép: Lakatos János)

Jovánovity Péter a Fokos zenekarról elnevezett sörrel (kép: Lakatos János)

–  Ez teljes mértékben családi vállalkozás. Hárman vagyunk testvérek, és ebbe a legidősebb bátyám, Sándor kezdett bele. Ő nagyon sok időt tölt egyedül a számítógép előtt, és sok mindennek utánajár. Így akadt rá a kézműves sörre is. Legalább négy évig tanulmányozta a témát, és két évvel ezelőtt kezdett sört főzni. Én akkor még csak segédkeztem.

• Nehezek voltak az első lépések?

– A bátyám alaposan utánajárt ennek a témának, és elkezdett kisebb edényekben kísérletezgetni. Vett malátát és komlót, és megpróbált recepteket összeállítani. Az első két alkalommal, ahhoz képest, hogy először főzött, igen jól sikerültek a sörök. A rendes főzés beindításáig végig ilyen kis főzéseket csinált, és kikísérletezte a megfelelő recepteket. Most már 5 különböző recepttel dolgozunk, amiből 4-et folyamatosan főzünk, egyet pedig csak alkalmanként.

• Hogyan kezdett bővülni a sörfőzés és mikor léptél be te a képbe?

– A recept összeállítását követően rögtön áttért nagyobb mennyiségre. Nem óriási mennyiségekről van szó, hetente mindössze 150 litert tudunk lefőzni. Ez azt jelenti, hogy 4 fajta sört főzünk, s havonta mindegyikből 300 üveggel tudunk előállítani. Én akkor jöttem a képbe, amikor Sanci kiment Angliába. Ott próbál bejutni valamelyik sörfőző gyárba, hogy üzemi tapasztalatokat szerezzen. Mi minisörfőzde vagyunk, és az üzemi tapasztalatokat nagyon jól tudná idehaza kamatoztatni. Amíg ő kint van, addig átadta nekem sörfőzdét. Van egy munkásunk, aki hét közben itt van, mert én Szegeden tanulok.

• Milyen alapanyagokat használtok a sörfőzéshez?

A Farkas Sörmanufaktúra négy terméke

A Farkas Sörmanufaktúra négy terméke

– A sörünk sörárpából, malátából, komlóból, sörélesztőből és vízből áll. Maga a folyamat úgy néz ki, hogy ezeket lefőzzük, erjesztjük és palackozzuk. A sör a palackban készül el, mert ott kezd dolgozni a sörélesztő. A kisebb alkoholtartalmú söreink tovább erjednek, és a hőmérséklettől is függ, hogy hogyan kezd el dolgozni az élesztő, de általában 2-3 hét telik el a főzéstől a fogyasztásra alkalmas sörig.

• Hol lehet beszerezni a sör alapanyagait?

– Nagyon jó nekünk, hogy Bácspalánkán működik a Maltinex nevezetű gyár. Ott állítják elő a sima világos malátát, ami mindegyik sörünkhöz kell és ebből fogy a legtöbb. A különféle pörkölésű malátákat, mint pl. a karamell maláta, Budapestről szerezzük be, akárcsak a komlót. Pesten működik egy nagykereskedés, ahol a házi sörfőzdék mindent meg tudnak találni.

• Milyen fajta söröket készítetek?

– A legalapvetőbb sörünk a világos sör, az ún. Fokos sör. Én a Fokos zenekarban zenélek, és innen kapta a nevét. A másik az ír vörös sör, ami a Vörös Bögyös nevet kapta, a harmadik pedig az IPA sör. A negyedik sörünk fekete sör, ami személy szerint a kedvencem, és az Ördögtej nevet kapta. A világos és vörös sör 5,5 százalékos, az IPA 7 százalékos, az Ördögtej pedig 7,5. A legnépszerűbb a vörös és a világos sörünk.

• Mitől függ, hogy mennyi sört főztök?

Különböző maláták adják a sör izét

Különböző maláták adják a sör izét

– Nem mindegy, hogy nyár vagy tél van. Nekünk a nyár a fő profilunk, mert akkor vannak fesztiválok és kinti rendezvények, ahol leginkább kedvelik az ilyenfajta söröket. Igazából az a legnehezebb, hogy megmozgassuk az embereket. Könnyebb elmenni a bevásárlóközpontba és megvenni az épp ott lévő sört, mint eljönni ide, becsöngetni és minőségi sört vásárolni. Ezért is van az, hogy télen kevesebbet főzünk. Nyáron viszont 100 százalékkal dolgozunk, amennyi időnk és energiánk van, azt mind a főzésre fordítjuk.

• Nagy befektetést igényel a sörfőzés?

–  Attól függ, hogy mekkora mértékben akarjuk csinálni. Ha komolyan akar vele valaki foglalkozni, akkor igen nagy befektetés, de még mi sem tartunk ott, hogy nagy befektetésről beszéljünk. Elértük azt a szintet, hogy minőséget tudunk előállítani, viszont relatív kis mennyiségben. A nagyobb kapacitású, profibb felszerelések esetén nagyon mélyen bele kell nyúlni a zsebbe. Ha komolyan gondolja az ember, akkor van benne fantázia és nagyon érdekes, én is nagyon szeretem, de sok időt, munkát és befektetést igényel.

• Hogyan tudjátok értékesíteni sört?

–  A söreink ára változó, és attól függ, hogy mennyi alapanyag megy bele. A fesztiválokon megbeszélés szerint tudjuk árusítani. Vagy százalékot fizetünk az eladott sör alapján, vagy simán meghatároznak egy helypénzt. Ez sok mindentől függ, pl. a fesztivál nagyságától is. Ha otthonról adom, akkor a legolcsóbb sör 100 dinár. Állandó értékesítőhelyünk még nincs, de gondolkodunk saját üzleten vagy kocsmán.

• Van-e megfelelő jogi háttere a házi sörfőzésnek hazánkban?

Ezekben az edényekben fől a sör

Ezekben az edényekben fől a sör

– Jelenleg vannak ilyen-olyan törvényjavaslatok, amelyekről még nem lehet tudni sokat. Most van folyamatban, nem csak sörre, hanem az összes házi vagy manufaktúra jellegű termékekre vonatkozóan, hogy egyszerűbb legyen az árusítása és az adózása. Sajnos, az egész nagyon kérdőjeles, és senki nem tud pontosat mondani ennek kapcsán. Amint említettem, vannak ötleteink az értékesítésre vonatkozóan, de még a jogi háttér nem rendeződik, addig szinte lehetetlen megoldani. Jelenleg a kézműves sör előállítására szinte nem is vonatkozik jogi szabályzás.

• Kifizetődő kézműves sört előállítani?

– Kifizetődő. Természetesen tudni kell beosztani a pénzt, mert nagyon sok költség van. Ezért is drágábbak a kézműves sörök, de lehet rajta profitálni.

• Te jelenleg tanulsz, viszont hosszútávon el tudod-e képzelni, hogy sörfőzéssel foglalkozz?

– Igen. Egyre jobban beleélem magam az egészbe, és egyre jobban élvezem. Per pillanat azt sajnálom, hogy kevés időm jut rá. Már lehetne növelni a kapacitást és fejlesztéseket véghezvinni, de még nem tudom kivitelezni. Viszont a jövőben nagyon simán el tudom képzelni magam ebben a műfajban. A bátyámnak és nekem is az a jövőbeli tervünk, hogy egy komolyabb sörfőző üzemet hozzunk létre. Van lehetőségünk a fejlődésre, de sok időt és energiát kell belefektetni, ami jelenleg részemről hiányzik.