2024. április 26., péntek

Vers a lelke mindünknek

A doroszlói általános iskola író-olvasó találkozójával és a VMSZ Női Fórum helyi szervezetének zombori eseményével ünnepelték meg a költészet világnapját Nyugat-Bácskában

A zombori Laza Kostić Kulturális Központ, Szitás Mária művelődésszervező és a Petőfi Sándor Általános Iskola együttműködésének köszönhetően a fölső tagozatosok vendége volt Lennert Móger Tímea doroszlói költő.

Brindza Ildikó magyartanár vezette a beszélgetést, amelyben kitértek az alkotó, olvasáshoz, íráshoz való gyerekkori viszonyulására, pályája kezdetére, meglévő és leendő köteteire, megzenésített verset hallgattak és a költőnő is felolvasott. A kérdések sem maradtak el, a tanulók aktívak és érdeklődőek voltak.
A Vajdasági Magyar Szövetség Női Fórumának nyugat-bácskai helyi szervezete rendhagyó verses programot tartott Zomborban a költészet világnapja alkalmából. Mazalica Aureta köszöntötte a népes közönséget. Pelt Ilona, az est moderátora, Lennert Móger Tímeával beszélgetett. Az olvasó szemszögéből kérdezett rá a költészet és a mindennapi élet kapcsolódási pontjaira, a költőnő köteteinek keletkezéstörténetére. Szó esett a közösségi szerepvállalásról is. Tímea egyebek mellett elmondta, szerencsésnek érzi magát, hogy aktív tagja lehet egy ilyen tevékeny, eredményes és sokoldalú közösségnek, mint amilyen a nyugat-bácskai. Inspirációt és felelősségtudatot hoz ki belőle a térség, amely egyben lételeme is. A fentiekben említett közösségi erényeknek volt bizonyítéka az összejövetel további része is, amelyben a jelenlevők olvastak fel kedvenc költőjük tollából. A legkülönbözőbb korú és foglalkozású emberek osztották meg egymással gondolataikat a költészetről, olvastak fel. Varga Zsófia bácsgyulafalvi szavaló kezdte a felolvasások sorát. József Attila örök érvényű sorait idézték legtöbben, de hallhattunk Weöres Sándor, Ady, Dsida Jenő költeményeket, saját verset, sőt Bácsgyulafalváról a helyi egykori, szilágyi származású tanító, Baranyi István kordokumentumnak számító versét hozták el erre a rendhagyó estre, amellyel hagyományt szeretnének teremteni.