2024. május 10., péntek

Húszezer hektár földet vásárolna Szerbiában az Al Dahra

Húszezer hektár termőföldet szeretne vásárolna Szerbiában az Egyesült Arab Emírségek vezető agrárcége, az Al Dahra. Vannak már itt parcellái, de többet akar.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

– Az arabok úgy tervezik, hogy az idén világszerte mintegy 130 millió dollárért vásárolnak parcellákat, és olyan projektumokba fektetnek be, amelyek növelnék az élelmiszer-biztonságot – közölte Khadim Abdulla Aldarei, a cég elnöke. Hozzáfűzte, hogy szeretnék bővíteni a Szerbiával évekkel ezelőtt kialakított együttműködést. Eddig 1000 hektárt vettek itt, céljuk az, hogy 20 000 hektárt birtokoljanak.

Az Innovációs és Mezőgazdasági Világfórumon, amelyen több mint 300 cég képviselteti magát, az Al Dahra elnöke arról is beszélt, hogy eredményesek Egyiptomban, ahol több mint 54 000 hektár termőföldet vásároltak, valamint az Egyesült Államokban és Spanyolországban is 4000-4000 hektáron gazdálkodnak. Jelen vannak Ausztráliában is, ott 2000 hektáros területet vettek meg. Az élelmiszer-biztonság fejlesztésére összpontosítanak, és folyamatosan szeretnének termeszteni rizst, búzát, valamint más gabonafélét.