2024. április 26., péntek
ÚSZÁS

Pillangón közel az A szint!

A zentai születésű, jelenleg az újvidéki Vojvodina színeiben versenyző Sebastian Sabo kitett magáért a belgrádi országos úszóbajnokságon. A mindössze 20 éves versenyző fő számában, 100 pillangón magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt, 52,96 másodperces ideje új egyéni csúcs, ezzel teljesítette a szerb szövetség szintjét (53,21), egyben a budapesti világbajnokság B szintjét (54,12) is. Sabo legfőbb vetélytársa Ivan Lenđer volt, a szám rutinos versenyzője a fordulóig még esélyesnek tűnt, ám azt követően a zentai fiú győzelméhez kétség sem fért, a Proleter úszója majdnem másfél másodperccel lemaradt (54,27).

Az elsődleges cél az volt, hogy lemenjek 53 másodperc alá, így elégedett vagyok. Sajnos egyes technikai elemekre nem figyeltem eléggé, akár gyorsabb is lehettem volna, mindenesetre számomra ez is nagy lépés” – nyilatkozta Sabo, aki ezzel az idejével közel került a FINA A szintjéhez is (52,29). „Közel van ugyan, nekem mégis távolinak tűnik. Még nagyon sok munka kell hozzá, majd hét tized!”

Sebi a második versenynapon is bizonyította, rendkívül jó formában van, 100 méter gyorson sem talált legyőzőre, újabb egyéni csúccsal (49,69) nyert. Ez a döntő ugyan szorosabbra sikeredett az előzőnél, ám Lenđernek ezúttal is be kellett érnie a második hellyel.

Úgy érkeztem erre a bajnokságra, hogy a fő számomra, a 100 pillangóra kell összpontosítanom. Pénteken sikerült az elvárásoknak megfelelően teljesítenem, így lekerült rólam a teher. Még aznap úsztuk a 4 × 100-as gyorsváltót, ahol 49,91-gyel értem célba. Már akkor nagyon elégedett voltam az idővel, így a 100 döntőjében elért 49,69-es eredményre egyáltalán nem számítottam. Arra ugyan igen, hogy javítani tudok az eddigi egyéni csúcsomon, de arra nem, hogy közel egy másodpercet sikerül lefaragni belőle!” – mondta elégedetten Sebastian.

A zentai srác az utolsó napon sem pihenhetett, 50 pillangón is érdekelt volt. Már az előfutamok során kiderült, itt is számolni kell vele, eddigi 24,21-es idején javítva 23,94-gyel jutott a fináléba, ahol tovább faragott idejéből, s 23,80-nal nyert, mindössze egy tizeddel és három századdal elmaradva az idei vizes vb A szintjétől (23,67).

A fiatal versenyző az egyéni országos bajnoki címei mellé szerzett egyet-egyet a 4 × 100 és a 4 × 200 méteres gyorsváltó, valamint a 4 × 100 méteres vegyesváltó tagjaként is.

Szilágyi Csaba teljesítménye előtt is kalapot kell emelni, az óbecsei úszó 27,75-tel 50 méter mellen a 200 méteres mellúszás tavalyi olimpiai bajnoka, Dmitrij Balandin elől csente el az aranyat.

A szezon ezen fázisában arra törekedtem, hogy 27,50 körüli időket ússzak, ugyanakkor nehéz időszak áll mögöttem. Ha valaki három héttel ezelőtt azt mondja, hogy sikerül 28 alá mennem, nem hittem volna el neki. Ennek ellenére nem vagyok maradéktalanul elégedett, de nem szeretnék most ezzel foglalkozni. Legalább tudom, hol tartok jelenleg” – nyilatkozta Szilágyi.