2024. április 26., péntek

Koncerttel ünnepli évfordulóját a zenede

Az adai Bartók Béla Zeneiskolában nyolc tanszakon folyik hangszer- és szólóének-oktatás

A hónap végén iskolanapot ünnepel az adai Bartók Béla Zeneiskola, amely fennállásának 56. évfordulója alkalmából március 29-én 18 órai kezdettel ünnepi hangversenyt tart Adán a színházteremben. Bács Annamária iskolaigazgató elmondta, hogy a zenede névadójának, Bartók Bélának a születésnapja március 25-én van, ezért ehhez a dátumhoz szokták igazítani az iskolanapot. Megjegyezte, az ünnepi koncerten minden tanszakról föllépnek a diákok, akik a tanárokkal együtt nagy lelkesedéssel készülnek az iskolanapi hangversenyre. A zenede keretében Adán és Moholon folyik az oktatás, ahova a helybelieken kívül érkeznek utazó diákok a szomszédos Padéról és Péterrévéről is. Az intézményben nyolc tanszakon folyik a hangszer- és szólóének-oktatás.

– Az idei tanévben 163 diákunk van, ami az előző évekhez képest sajnos kevesebb, mert az elvándorlás és más okok miatt csökken a diákok száma, de nyolc tanszakon tudunk oktatni. A gyerekeknek van hegedű, gitár, tambura, harmonika, zongora, fuvola és klarinét tanszak. A felnőtteknek, vagyis a tizenöt évnél idősebbeknek szólóének tanszakunk működik. A legtöbben a zongora és a gitár tanszakon tanulnak, de a többi tanszakon is legalább egy-egy osztály működik. A harmonikaoktatás iránt újra növekszik az érdeklődés. Ennek nagyon örülünk, mert volt egy időszak, amikor ez alábbhagyott, most ismét jönnek a gyerekek, hogy szeretnének tanulni harmonikázni. A hegedűoktatás iránt mostanság kicsit kisebb az érdeklődés, ennek ellenére majdnem kétosztálynyi hegedűsünk van – közölte Bács Annamária, aki hozzátette, hogy folyamatosan igyekeznek fejleszteni új hangszerek vásárlásával a zeneiskola elavult hangszerállományát: – A tartományi oktatási titkárság minden évben ír ki pályázatot eszközbeszerzésre, amit rendszeresen megpályázunk. A pályázaton nyert összegen a legszükségesebb hangszereket szoktuk beszerezni. Továbbá ha valamilyen támogatást kapunk még máshonnan, akkor leginkább hangszervásárlásra fordítjuk, mert ezek elhasználódnak. Gondolok itt a fúvós és vonós hangszerekre, amelyeknek rövidebb az élettartalmuk, mint a zongoráé vagy a harmonikáé. Az elmúlt három év alatt, amióta igazgató vagyok, több hangszert is sikerült beszerezni: elektromos zongorát, fuvolákat, klarinétot, hegedűket, gitárokat és tamburát. Jóformán minden hangszerből tudtunk vásárolni, de mivel nagyon elavultak voltak a hangszerek, így még mindig ott tartunk, hogy folyamatosan kellene újítani a hangszerállományt, hogy a gyerekek minél szebben tudjanak muzsikálni. Ha versenyre is mennek – márpedig megyünk –, akkor egy jó hangszerrel jobb eredményeket lehet elérni. Az elkövetkezőkben két jobb minőségű fuvolát szeretnénk vásárolni, amelyet a versenyző gyerekeknek adnánk használatra. Tervben van még olyan elektromos gyakorlózongorák vásárlásra, amelyekkel a szólóénekeseknek szeretnénk segíteni. Hiszen ők felnőttek, java részük nem járt alapfokú zeneiskolába, ezért a két év alatt van zongoraoktatás is. Viszont nincs otthon hangszerük, a munka mellett nehezen megoldható, hogy bejöjjenek az iskolába gyakorolni – nyilatkozta az igazgató.

A Bartók Béla Zeneiskolában vegyes a tanári kar összetétele, vannak idősebb és fiatalabb tanárok, köztük vidékiek és helybeliek. Az igazgató megjegyezte, hogy minden tanszakot le tudnak fedni, és van elegendő tanáruk. A jövőre nyugdíjba vonuló két kolléga helyett pedig már keresik az utánpótlást, lehetőleg helybeli szakembereket szeretnének találni. Bács Annamária elmondta, hogy a diákjaik minden hangszercsoportban képviseltetik magukat a környékbeli versenyeken, ahol szép eredményeket érnek el.

– Örömtelinek tartom, hogy a mai rohanó világban még mindig van igény arra, hogy a gyerekek és a felnőttek művészettel foglalkozzanak, és zenét akarjanak tanulni. Ez mindannyiunk közös érdeme, a kollégáké és a minket támogató szülőké. Remélem, hogy a zene iránti érdeklődés nem fog alábbhagyni, hanem inkább egyre többen leszünk – mondta Bács Annamária.