2024. április 26., péntek

Csőd fenyegeti az Agrokort?

Horvátország és Szerbia is aggodalommal figyel a régió cégóriásának pénzügyi gondjaira

Robbanásszerűen hatott a sajtóhír a napokban, hogy a régió egyik cégóriásnak, a horvát Agrokornak is anyagi nehézségei akadtak, sőt egyesek még a csődeljárástól is tartanak. Mint kiderült, megközelítőleg 800 millió euróra tehető a vállalat adóhátraléka. A gazdasági szakemberek szerint a vállalatot egyértelműen csőd fenyegeti, és emiatt nem csupán a horvátországi, hanem a mintegy 11 szerbiai foglalkoztatott munkahelye is bizonytalanná vált. Ivica Todorić, az Agrokor tulajdonosa ugyanis Szerbiában nyolc vállalatot működtet.

Ennek a horvát vállalatnak a keretében működik a Frikom, a Dijamant, az Idea kereskedelmi lánc, a Mercator, a Super kartica vállalat, a Kikindai malom, továbbá az MG mivela ásványvíz-palackozó, valamint a trsteniki Nova sloga mezőgazdasági vállalat is az ő tulajdonát képezi. Ezért figyeli a szerb állam is a horvát vállalat helyzetének alakulását.

Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter a Novosti napilapnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a kormánynak a jövő heti ülésén a horvát vállalat anyagi helyzete lesz a téma. Hozzátette, minisztériuma kapcsolatot tart fenn az Agrokor szerbiai beszerzőivel, hiszen fontosnak tartják, hogy idejében eleget tegyenek kötelezettségeiknek ezen vállalatok iránt.

Az Agrokor vállalat igazgatósága a napokban kiadott egy közleményt amely szerint a vállalat a befektetőkkel, beszerzőkkel és minden munkatársával közösen megvizsgál minden lehetőséget arra, hogy stabilizálja a vállalt pénzügyi helyzetét.

A horvát vállalat nemcsak Szerbiában, hanem Horvátországban is jelentős gazdasági tényezőnek számít, hiszen csak Horvátország területén 35 ezer embert foglalkoztat (további 25 ezret a szomszédos országokban). A hivatalos kijelentések szerint az Agrokor ugyan nem befolyásolja majd a horvát gazdaság stabilitását, a horvát kormány mégis aggodalommal figyeli a vállalat pénzügyi helyzetének alakulását, és megoldásokat keres arra, hogyan mentse meg a több ezer alkalmazott munkahelyét.

A Moody's, illetve a Standard & Poor's hitelképesség-ügynökségek januárra és februárra csökkentették a Délnyugat-Európa legnagyobb vállalatának számító Agrokor hitelminősítését.