2024. április 27., szombat

Nyitott napok a Zeneiskolában

Hat oktatási profil és mintegy húsz hangszer közül választhatnak a fiatalok

A szabadkai Zeneiskola ebben az évben is megszervezte a nyitott napokat, melynek keretében tegnap és ma 9 és 16 óra között az általános iskolás diákoknak, akik szeretnének beiratkozni a Zeneiskolába, lehetőségük van belesni a kulisszák mögé, azaz képet kaphatnak arról, hogyan folyik az oktatás, milyen szakokra iratkozhatnak, beszélgetésbe elegyedhetnek a tanárokkal és végignézhetnek egy-egy órát. A nyitott napok keretében ma a szegedi Pro Musica Művészeti iskola néhány diákja, tanára és igazgatója is az iskola vendége lesz.

Barlai Edit, a Zeneiskola igazgatónője elmondta, az előző évek tapasztalatai nagyon jók, eddig mindig volt érdeklődés, pozitívak voltak a visszajelzések, s igény is van rá, így mindez arra sarkallja őket, hogy minden évben megszervezzék a nyitott napokat.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A Zeneiskolában egyéni oktatás is folyik, s nagyon sokat jelent, hogy a diákok megismerhetik a tanárokat, a munka folyamatát, megbeszélhetik, hogy a tanuló mit tanult eddig, hogyan néz ki a felvételi vizsga, miből hogyan készüljenek fel, mik a követelmények, illetve mindazt, ami őket érdekelheti. Kár volna, ha valaki információhiány miatt lemaradna, illetve ez jó alkalom arra, hogy a fiatalok felmérjék, hogy ami itt várja őket, valóban az-e, amit ők elképzeltek, amit szeretnének. A két nap alatt nem csak azokra a nyolcadikosokra számítunk, akik középiskolai tanulmányaikat a Zeneiskolában folytatnák, hanem minden diákra, hiszen az alapfokú zeneiskolába is várjuk a fiatalokat. Ők a nyitott napok során elsősorban a hangszerekkel ismerkedhetnek meg, de szeretnénk, hogy iskolánkat is jobban megismerjék, s ne legyünk a szemükben elszigetelt intézmény – mondta az igazgatónő.

A Zeneiskola a nyitott napok megrendezéséről az összes szabadkai általános iskolát és más zeneiskolákat is értesítette, s mivel ebben az iskolában magyar nyelven tanulhatnak tovább a fiatalok, ez sokaknak vonzó lehetőség. Ebből adódik, hogy a más városokban élő, magyar ajkú fiatalok sokszor a szabadkai Zeneiskola mellett döntenek, még akkor is, ha szülővárosukban is van középszintű zeneiskola.

– A középiskola keretében hat oktatási profilunk van. A tanulók a klasszikus zene, jazz zene, népzene, egyházzene, zeneelmélet és hangmérnök szakok közül választhatnak, azonban minden szakra szükséges egy alapfokú zenei tudás. A tapasztalat azt mutatja, hogy a klasszikus zene a legnépszerűbb szakunk, de ez az iskola profiljából is következik, hiszen a gyerekek már az alapfokú képzés alatt valamilyen hangszeren tanulnak játszani, s általában azt a hangszert folytatják a középiskolai tanulmányaik alatt is. Az alapfokú képzés alkalmával a gyerekek főleg a zongorát és a gitárt választják, azonban mintegy húsz különféle hangszer közül lehet választani, például itt van az oboa, kürt, cselló, bár ezek kevésbé ismertek, de a fő hangszer mellett már ekkor is lehet bővíteni az ismereteket, így például a zongora mellett ötödiktől mát lehet tanulni dzsessz-zongorát is, ami előkészíti a gyerekeket a jazz szakra – magyarázta Barlai Edit.