2024. április 27., szombat

Zökkenőmentes az okmányhitelesítés

A dokumentumok hitelesítéséről szóló törvény alapján március 1-től kizárólag közjegyzők végezhetik a különféle okmányok, dokumentumok hitelesítését olyan városokban, amelyeknek van közjegyzőjük, így tehát Szabadkán is. Ez azt jelenti, hogy a múlt hét óta a hitelesítési ügyeket sem az önkormányzat ügyfélszolgálatán, sem a bíróságon nem vállalják, hanem a három kinevezett közjegyzői iroda egyikéhez kell fordulni.

Tamara Jevtić Konc, a közigazgatási és közös ügyek szolgálatának vezetője lapunknak elmondta, a szabadkai önkormányzat több mint negyven évig végezte a dokumentumok hitelesítését, és az, hogy kikerült a hatáskörükből az olyan dokumentumok, mint például az iskolai és egyetemi beiratkozások, diplomák, felhatalmazások, különféle szerződések, rokkantsági nyugdíj megszerzéséhez vagy álláskereséshez szükséges okmányok hitelesítése, jelentősen kihat majd az Ügyfélszolgálat munkájára, mindennapjaira is, hiszen ezentúl kevesebb ügyfél fordul majd az Ügyfélszolgálathoz.

– Éves szinten a Városi Ügyfélszolgálathoz mintegy hatvanezer polgár fordult különféle hitelesítések kapcsán, a szabadkai helyi irodákban pedig további mintegy tizenötezer hitelesítést végeztek. Azokban az években pedig, amikor választásokra került sor, a hitelesítések száma megtízszereződött. Az aláírások, átiratok, kéziratok hitelesítését a Városi Ügyfélszolgálat négy embere végezte, de amikor megnövekedett a munka mennyisége, szükség szerint az ezzel foglalkozó dolgozók számát is növeltük. A helyi irodákban azok az alkalmazottak végezték a hitelesítést, akik a polgárok személyes dokumentumaival kapcsolatos ügyeket is intézték. Az új munkahelyi besorolás alapján az a négy, dokumentumhitelesítéssel megbízott személy, aki eddig az Ügyfélszolgálatban dolgozott, március 1-től más munkakörben dolgozik tovább, a helyi irodákban dolgozók esetében pedig csupán annyi történt, hogy csökkent az elvégzendő feladatuk – tudtuk meg Tamara Jevtić Konctól.

Az önkormányzatban főleg a két tanú jelenlétében történő nyilatkozatok, diplomák, bizonyítványok, felhatalmazások és adásvételi szerződések aláírásának hitelesítését végezték, valamint a szülők beleegyező nyilatkozatát, hogy a gyermekük tanári vagy más személy kíséretében elutazhat.

Azzal, hogy az önkormányzatok és bíróságok hatásköréből kikerült az okmányok hitelesítésének joga, a hitelesítésért fizetendő illeték is megváltozik, azaz a közjegyzői díjszabás magasabb lesz a bíróságinál, bár olcsóbb lesz a községi szervek illetékeinél. Az önkormányzat keretében eddig 690 dinárba került az aláírás vagy egy A4-es formátumú fénymásolat egy példányának hitelesítése, és minden további aláírás vagy példány plusz 390 dinárt tett ki, a felhatalmazás hitelesítéséért pedig eddig 560 dinárt kellett fizetnie a polgároknak, és minden további példány után további 260 dinárt.

Egy aláírás hitelesítése a közjegyzőnél 360 dinár, a jogi személyek aláírásának hitelesítése 1260 dinárba kerül, egyéb dokumentumok esetében az első oldal 540, az összes többi 360 dinárba kerül a közjegyzőnél, azzal, hogy lesznek olyan hitelesítések, melyek mentesülnek az illeték alól, például a diplomák esetében ingyenes lesz a hitelesítés. Az átiratok hitelesítése oldalanként 270 dinárt, a közjegyző terepi munkájáért 2700 dinárt kell majd fizetni, az életben léti igazolás pedig 540 dinárba kerül.

Szabadkán három kinevezett közjegyző van, s az egyéb közjegyzői munkák mellett ugyan korábban is végezték a dokumentumok hitelesítését, az elmúlt napokban észrevehetően megnőtt az ügyfelek száma. Nikola Milišić, az egyik szabadkai közjegyző lapunknak elmondta, habár értelemszerűen több hitelesítési ügyük van, mint korábban, és várhatóan a hitelesítések száma közel megháromszorozódik majd, ez semmilyen fennakadást nem fog okozni.

– Eddig a bíróság és a városi szerv végezte a hitelesítéseket, most pedig három közjegyző fog ezen dolgozni, sőt a megnövekedett munka miatt újabb munkatársat fogunk alkalmazni, s gondolom a másik két iroda is így tesz majd. Ez tehát azt jelenti, hogy készültünk a hitelesítési ügyek átvételére és a polgároknak nem kell számítaniuk hosszú várakozásra, ugyanannyi vagy még kevesebb időt vesz igénybe a hitelesítés lebonyolítása, mint a bíróságon vagy az önkormányzatban. Most zajlik a választások kapcsán a jelöltállításhoz szükséges aláírások hitelesítése, azonban még ezzel egyetemben sincs fennakadás, napokig tartó várakozás – emelte ki Nikola Milišić, s hozzátette, a legnagyobb problémát nem a megnövekedett munkamennyiség jelenti, hanem az, hogy az ügyfelek nagy többsége 9 és 11 óra között érkezik, és már nyitáskor néha tizenöten várakoznak az ajtó előtt, miközben délután szinte pang az iroda, éppen ezért azt javasolta a polgároknak, hogy használják ki a közjegyzői iroda teljes, 9-től 17 óráig tartó munkaidejét, és akkor mindenki hamar a végére tud járni a dolgának.