2024. április 27., szombat

Közös szlovák–magyar fellépés az élelmiszerbotrány ügyében

Fazekas Sándor: Egyes cégek másodrendű uniós állampolgároknak tartják a közép-kelet-európai lakosokat

Elfogadhatatlan, hogy az élelmiszerek minőségével kapcsolatban egyes cégek másodrendű uniós állampolgároknak tartják a közép-kelet-európai lakosokat – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok szakminisztereinek mezőgazdasági és halászati tanácsülésének szünetében a közmédia újságíróinak nyilatkozva.

Fazekas Sándor „vérlázítónak” nevezte, hogy bizonyos nagyvállalatok Európa különböző országaiban ugyanazon márkanévvel eltérő minőségű élelmiszert forgalmaznak.

Ahogy minden európainak, a magyar fogyasztóknak is joguk van ahhoz, hogy a reklámokkal összhangban megbízható minőségű árut vásároljanak – közölte a miniszter.

Szerinte a felvetődött problémát nem elégséges fogyasztóvédelmi kérdésként kezelni, hiszen az élelmiszerek minősége bizalmi és erkölcsi kérdés, a vásárlók megtévesztése tisztességtelen piaci magatartás. Magyarországnak az az álláspontja, hogy konkrét jogi keretrendszerre van szükség számonkérhetőséggel és elszámoltathatósággal – hangsúlyozta.

Több ország támogatja azt a magyar álláspontot, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg a kérdést, és alkosson olyan uniós jogszabályokat, amelyek számon kérhetik az élelmiszerek minőségbeli különbözőségét, jelenleg ugyanis nincs uniós jogi alapja annak, hogy fellépjenek az élelmiszerek minőségi különbségei miatt a nagyvállalatokkal szemben. Az új jogszabályoknak biztosítaniuk kell, hogy a közösség területén egy gyártó ugyanazon termékét ugyanolyan minőségben vásárolhassák meg a tagországok fogyasztói – tette hozzá a földművelődési miniszter.

Szlovákia és Magyarország hétfőn jelentette be, hogy közös előterjesztésben kéri az élelmiszerek Európai Unión belüli kettős minőségének megtárgyalását, valamint a visszaszorításához szükséges jogi eszközök kialakítását.