2024. április 27., szombat

Római Szerződés évfordulója - Megkezdődött az olaszországi ünnepségsorozat

A római kormány honlapja közölte a Római Szerződés 60. évfordulójának hivatalos logóját és programját, amelynek csúcspontja az EU-tagállamok március 25-i római csúcstalálkozója lesz.

A programsorozat a RAI olasz közszolgálati televízió szombaton sugárzott EU-s magazinjával indult, amelynek főszereplői az európai fiatalok voltak. A jövő héten az Európai Parlament római képviseletén az európai nők jogairól rendeznek találkozót.

Március 25-én, az egykori Európai Gazdasági Közösséget (EGK) útjára indító szerződés évfordulójára, az olasz fővárosba várják a mai EU tagállamainak vezető politikusait.

A Római Szerződést 1957. március 25-én, a római Capitoliumi Múzeumok palotájában Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Olaszország képviselői írták alá.

Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök elképzelése volt, hogy a 60. évforduló alkalmából ne puszta emlékülést, hanem az európai értékeket megerősítő és az EU-t mintegy újraindító csúcstalálkozót tartsanak Rómában. Ezt szolgálta a tavaly augusztusban az olaszországi Ventotene szigetén tartott találkozó is, amelyre Matteo Renzi Angela Merkel német kancellárt és Francois Hollande francia elnököt hívta meg Europa jelképes újraindítására. Matteo Renzi azonban azóta megbukott, így a római találkozónak Renzi utódja, az új olasz kormányfő, Paolo Gentiloni lesz a házigazdája.

Az évfordulóra készült logón a "Mi Identitás Emlékezet" jelszó olvasható. A logót országos diákpályázaton választották ki: a győztes tervet Norma Caldieri a toszkánai San Sepolcro képzőművészeti gimnáziuma tanulója rajzolta. A kék alapszínű logón látható koncentrikus körök egyrészt az Európai Parlament üléstermére utalnak, másrészt az európai összetartást jelképezik.

A szeptemberig tartó programsorozat (governo.it) Olaszország különböző városaiban zajlik politikai, kulturális, ifjúsági eseményekkel. Május 21-én nyílik meg Rómában az utóbbi hatvan év európai eseményeit felidéző multimediális kiállítás az olasz EU-s ügyi államtitkárság és az Ansa olasz hírügynökség rendezésében. Május 24-én ökumenikus imavirrasztással készülnek a találkozóra, amelynek alkalmából május 25-én az olasz posta emlékbélyeget ad ki.

A Római Szerződés egykori helyszínét, a Capitoliumi Múzeum Horatiusok és Curiatiusok nevű termét, február végére állították helyre. A restaurálást Alisher Usmanov üzbég származású milliárdos finanszírozta 300 ezer euróval.