2024. április 27., szombat

Új egészségház a migránsoknak

Városunkban mind nagyobb számú migráns tartózkodik, előfordul, hogy egészségügyi ellátásra is szükségük van. Felismerve az igényt, az IDC Humanitárius Segélyszervezet donációjának köszönhetően a Kumičić utcai egészségházat kibővítették, egy új épületrészt építettek hozzá a már meglévő épülethez. A rendelő új részlege elsősorban a tíz–tizennyolc éves migránsok ellátására szolgál majd, de szükség esetén más korosztályhoz tartozó menekülteket is ellátnak benne.

Az új részleg rendeltetéséről és a munkálatokról dr. Mila Bogdanović Dujmićtyal, a szabadkai Egészségházak igazgatónőjével beszélgettünk.

A Kumičić utcai kibővített egészségház (Fotó: Gergely Árpád)

A Kumičić utcai kibővített egészségház (Fotó: Gergely Árpád)

– Az épület már elkészült, csak még a különböző felügyelőségeknek meg kell adniuk a működési engedélyt. Biztosítani kell még az egészségügyi berendezéseket és egyéb felszerelést, ami szükséges egy egészségház működéséhez. A Kumičić utcai váróteremnek két bejárata van, ezáltal nem érintkezhetnek a migránsok a helybeli páciensekkel, ha esetleg valami fertőző betegség jelenne meg a migránsok között. Valójában nem szeretnénk őket izolálni, de minden eshetőségre fel szeretnénk készülni. Célunk, hogy az említett helyiségeket nemcsak a migránsok részére tartanánk fenn, hanem ha szabadok lesznek a helyiségek, az egészségház más szolgáltatásaira is felhasználhatnánk. Az új épületrész egy rendelőből, egy nagy váróteremből, valamint két mellékhelyiségből (külön az alkalmazottak, külön a páciensek részére), valamint egy terápiás szobából áll. Ebben a rendelőben a szabadkai pácienseknek akár prevenciós vizsgálatokat is végezhetünk majd, mint például vérnyomásmérés, egészségügyi tanácsadás – mondta az igazgatónő.

A migránsoknak gyermekorvost is biztosítanak, aminek köszönhetően majd csak egyedi esetekben mennének a gyermekgyógyászati rendelőbe.

– Az egészségház az építkezés idején is fogadta a betegeket, ugyanis a nagyobb munkálatokra (a vízvezeték kiépítése, valamint az áram bevezetése) hétvégén került sor, amikor a rendelő zárva volt. Számításaink szerint április elsejére működni kezdhet a rendelő. A menekült-befogadóközpontban is dolgoznak orvosok, abban az esetben, ha ők nem tudják majd ellátni a betegeket, akkor hozzánk fogják azokat irányítani. Korábban az önkormányzat finanszírozta a gyógyszereket a migránsok gyermekeinek, a felnőtteknek pedig meg kellett vásárolniuk azt. Az Egészségügyi Minisztérium álláspontja értelmében a migránsok részére az egészségügyi ellátás jelenleg ingyenes. Havi szinten jelentést kell adnunk a minisztériumnak az elvégzett szolgáltatások típusáról és mennyiségéről, valamint a felhasznált eszközökről – tájékoztatott bennünket dr. Mila Bogdanović Dujmić.

Dr. Mila Bogdanović Dujmić (Fotó: Paszterkó Erika)

Dr. Mila Bogdanović Dujmić (Fotó: Paszterkó Erika)

Az igazgatónőtől megtudtuk azt is, hogy a migránsok nem hajlandóak a gyermekeiket az egészségügyi intézményben, kórházban hagyni. Amint megkapják a gyermekek az előírt kezelést, azonnal távoznak az intézményből. A nőgyógyászhoz is elkísérik a férfiak várandós asszonyukat, és semmiképpen nem maradnak ők sem a kórházban. Céljuk, hogy megkapják a szükséges ellátást, majd továbbállnak, ők nem akarnak itt maradni, mielőbb el szeretnének jutni a célországba.

– A migránsok sérülések miatt, úgymint különböző horzsolások, lábsérülések, valamint nyáron gyakori ételmérgezések, kimerültség, kiszáradás miatt fordultak orvoshoz. Mi csak külső vizsgálatot, valamint ultrahangos vizsgálatot végezhetünk, laboratóriumi vizsgálatokat nem. Az elmúlt évben 191 vizsgálatot, 139 betegszállítást a város területén és más városok egészségügyi intézményeibe, és mintegy ezer gyermeket láttak el szakembereink a határközi zónában – mondta a szabadkai Egészségházak igazgatónője.

Az új rendelőben egy orvos fogadja majd a pácienseket, de mivel az Egészségházaknak nem áll módjában foglalkoztatni még egy orvost, ezt az IDC Humanitárius Szervezet vállalta fel. Zomborban már ilyen módon működik egy egészségház, várhatóan ennek a mintájára fog működni az egészségház ezen részlege Szabadkán is. Terveik szerint már meglévő orvosaik munkaidejükön kívül fogadják majd a migránsokat.

– Nagyon hálásak vagyunk az IDC humanitárius szervezetnek az új részleg felépítéséért, ezenkívül még egy mentőautót bocsátottak a Mentőállomás rendelkezésére, amely a migránsokon kívül a helybeli páciensek rendelkezésére áll – mondta a doktornő.