2024. április 26., péntek

Folyamatosan emelkedik a határsértők száma

Enyhült az idő és épül az új védvonal a magyar–szerb határon. Ez lehet a két legfőbb oka annak, hogy az utóbbi időben emelkedik a magyar határon illegálisan átjutók száma. Kedden újra megdőlt az idei rekord: a hét második napján 244-en próbáltak illegálisan bejutni Magyarországra. Szakértők szerint a migránsok még a második védvonal megépülése előtt át akarnak jutni. 

A manőverút mögé épül az okoskerítés (Fotó: MTI)

A manőverút mögé épül az okoskerítés (Fotó: MTI)

Az úgynevezett okoskerítés erősebb lesz a korábbinál, drótvágóval nem lehet áthatolni rajta, 10-15 centiméterenként érzékelőket helyeznek el rajta, amelyek riasztást küldenek. A térségi irányítóközpontokban kamerákon keresztül is éjjel-nappal figyelni tudják a határszakaszt. A második védvonalként szolgáló új határlétesítmény elkészítéséről szóló kormánydöntést Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter február 23-án jelentette be. Megépítése több mint 25 milliárd forintba kerül.

Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó az M1-en tegnap azt mondta: ha elkészül az új kerítés, gyakorlatilag lehetetlen lesz átszökni a szerb–magyar határon.

A kettős kerítés és a jogszabályváltozások következtében gyakorlatilag nullára csökkenthetik azok számát, akik tiltott határátlépést kísérelnének meg – szögezte le Bakondi György. A déli határon napok óta folyik a munka, több tucat fogvatartott dolgozik a második határzár építésén. Több helyre megérkezett már a drótháló és a gyorstelepítésű drótakadály is. A Bács-Kiskun megyei szakasznál már állnak a tartóoszlopok, Csongrád megyében pedig kijelölték a második kerítés nyomvonalát. Helyenként ezen a szakaszon is állnak a cölöpök. A második határvédő kerítés a magyar oldalon, az első határzár és a manőverút mögé épül majd és a tervek szerint 3 hónapon belül elkészülhet.

TÍZEZER KATONA ÉS RENDŐR  A HATÁRON

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden arról beszélt Makón, hogy az illegális bevándorlókat nem szabad beengedni az országba, és mivel a tavasz és a nyár hozhat meglepetéseket, folyamatban van a rendőrség és a hadsereg megerősítése. Volt olyan nap, hogy tízezer rendőr és határőr szolgált a határon – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János emlékeztetett, hogy a tervezett új szabályok szerint a jövőben ha egy migránst az ország területén bárhol elfognak, visszaviszik a határra, és ott kell tartózkodnia, amíg jogerősen el nem bírálják a menedékkérelmét. Jelenleg 580 migráns van az országban, ők is visszakerülnek majd a határra, ahol konténerekben várhatják ki a döntést. Nyugat-Európából – elsősorban Svédországból és Németországból – 2015-ben oda érkezett bevándorlók közül 30 ezer embert akarnak visszaküldeni Magyarországra – mondta a miniszter, aki szerint ez a következő hónapokban komoly vitát vált majd ki.

KÓSA: BE KELL ZÁRNI A KISKAPUKAT

Az új kerítést a börtönbüntetésüket töltő fegyencek építik (Fotó: MTI)

Az új kerítést a börtönbüntetésüket töltő fegyencek építik (Fotó: MTI)

A határőrizeti területen lefolytatott eljárások szigorításával az a célunk, hogy bezárjuk az eddig létező kiskapukat, és csak az léphessen Magyarország és az Európai Unió területére, akinek megvan hozzá a jogalapja – mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a testület szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. Kósa Lajos beszámolt arról, hogy a bizottság egy tartózkodás mellett – fideszes és KDNP-s képviselők szavazataival – támogatta az eljárások szigorításával kapcsolatos törvénymódosítást. A politikus hangsúlyozta: a törvényjavaslat messzemenőkig betartja a schengeni és a dublini egyezményt, és minden visszaélés előtt lezárja a kiskaput. Felidézte: az ellenzék is többször felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg ha valaki benyújtja menekültstátus iránti kérelmét a tranzitzónában, és 28 nap alatt a kérelme ügyében nem születik jogerős döntés, akkor az ország belsejébe irányítják egy nyílt menekülttáborba, ahonnan továbbutazik Nyugat-Európába. Mint mondta, ezzel a lehetőséggel tucatnyian visszaéltek, nem működtek együtt a hatóságokkal, megtévesztő adatokat adtak meg, és lassították az elbírálás folyamatát. A módosítás értelmében azonban amíg nem zárul le a kérelmező ügye jogerősen, nem léphet be az ország területére.

KONTÉNEREK ÉPÜLNEK  A BEVÁNDORLÓK ELHELYEZÉSÉRE

Kósa Lajos elmondta, hogy a bizottság több közbeszerzés hatálya alóli mentesítést is tárgyalt, ezek alapvetően a déli határon történő védekezést szolgálják. Akár ezer ember elhelyezésére szolgáló konténerek épülnek majd, illetve biztosítják az úgynevezett érzékeny csoportok – kísérő nélküli kiskorúak, kisgyermekesek, várandósok – elhelyezését is. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítását a bizottság többsége támogatta. Kósa Lajos ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a déli és a keleti határ mellett a nyugati határon is fokozódik a migrációs nyomás, Ausztria ugyanis nem a visszatoloncolás országok közötti egyezményében meghatározottak alapján jár el, hanem egyszerűen a zöldhatáron át próbálja meg Magyarország területére visszaküldeni az illegális migránsokat. A bizottsági meghallgatáson Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is elmondta, hogy indokolt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fenntartása Magyarország területén, az elmúlt fél év ugyanis azt bizonyítja, hogy a válsághelyzet alapján alkalmazott jogszabályokkal sikerült megvédeni a magyar emberek biztonságát.