2024. április 26., péntek

Megkezdődött, hogy véget érjen

Egy hónapos szünet – Az elnökválasztási kampány ideje alatt nem ülésezik a köztársasági parlament

Alighogy tegnap megkezdődött a Szerbiai Képviselőház tavaszi ülésszakának első ülése, Maja Gojković házelnök a hatalmi többség képviselőinek javaslatára szünetet rendelt el és a kormányba távozott, állítólag azért, hogy egyeztessen az elnökválasztásról. Miután visszatért a parlament épületébe, megerősítette, amit az ellenzék képviselői már korábban megállapítottak: az ülést csak az elnökválasztás lebonyolítása után folytatják.

A tavaszi ülésszak első ülésének napirendjén elsősorban nemzetközi szerződések megerősítéséről szóló törvényjavaslatok szerepelnek, valamint a Saša Janković köztársasági jogvédő tisztsége megszűnéséről szóló döntés. A parlament megerősítésére váró nemzetközi megállapodások egyike a Szerbia és Magyarország között, a Tisza hajózhatóságáról aláírt szerződés.

NEM AKARJÁK A SZÜNETET

A Szerbiai Rádió és Televízió szerint a hatalmi többség azért indítványozta a szünet elrendelését, hogy frakcióvezetőik egyeztessenek a közelgő elnökválasztásról. Az ellenzék már ekkor tudni vélte, hogy az elnökválasztási kampány ideje alatt nem ülésezik a parlament, mert mint kifejtették, a hatalmi koalíció nem szeretné, ha a polgárok értesülnének az ellenzék véleményéről.

Marko Đurišić, a Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője szerint a szünet elrendelése ismételten azt bizonyítja, hogy Szerbiában autokratikus erők gyakorolják a hatalmat.

A Dveri elnöke, Boško Obradović, egyetértett vele, mondván: a hatalmi koalíció nem szeretné, ha az ellenzék hallatná a hangját a kampány idején. Obradović szerint választ kellene kapni a kérdésre, hogy Maja Gojković vajon a képviselőház elnöke-e, vagy a kormány hivatalnoka?

A hatalom korábbi összetételei is ellehetetlenítették az ellenzék közszereplését a kampány ideje alatt, de ezért mindig magas árat fizettek – értékelte Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke, mondván: „Olykor a csend a leghangosabb”. Magas árat fognak fizetni azért, hogy a parlamentet a társadalom peremére szorítják – tette hozzá.

Zoran Živković, az Új Párt elnöke pedig megjegyezte, hogy a szünet elrendelésével degradálták a szerbiai intézményeket. Aleksandar Vučić úgy viselkedik, mintha a parlament az ő tulajdona volna, vagy örökség gyanánt valaki rá hagyta volna – jegyezte meg Živković.

A Demokrata Párt is egy hónapos egyeztetésbe kezd a polgárokkal, és megtörténhet, hogy áprilistól mindenki nagyon hosszú szünetre kényszerül – mondta Gordana Čomić, a párt képviselője, Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke pedig értetlenségének adott hangot, amiért nem oszlatják fel a parlamentet,és írják ki a választásokat. Ha már szünetet kell elrendelni, akkor nyugodtan ki lehetne írni a rendkívüli választásokat is – nyomatékosította.

MI LESZ A JOGVÉDŐVEL?

A szünet elrendelésével Saša Janković, lemondófélben lévő köztársasági jogvédő, majdani elnökjelölt számára is érdekes helyzet állt elő, a parlament ugyanis egyelőre nem vitatja meg és nem dönt lemondásáról, azaz tisztségének megszűnéséről. A belgrádi sajtó szerint indokolt a kérdés: vajon Janković jelöltetheti-e magát?

A jogvédőről szóló törvény értelmében a jogvédő és helyettesei nem láthatnak el más köztisztséget, és nem foglalkozhatnak olyan szakmai tevékenységgel, amely befolyásolhatja önállóságukat és függetlenségüket. A jogvédő és helyettesei nem lehetnek politikai párt tagjai, és nyilatkozataik nem tartalmazhatnak politikai jellegű elemeket. A köztársasági parlament illetékes bizottsága, vagy a 250 képviselőnek legalább a harmada egyebek mellett akkor kezdeményezheti az ombudsman leváltását, ha magatartása ütközik ezekkel a rendelkezésekkel.

Maja Gojković házelnök újságírói kérdésre azt válaszolta, politikai lépéseinek következményeiről csak Janković gondolkodhat el, és hozzátette, nem foglalkozott azzal, hogy Janković elnökjelölt lehet-e. Számára csupán az a fontos, hogy tiszteletben tartsa az alkotmányt és a törvényeket. Egyébként Janković már két éve nem tekinthető jogvédőnek, tisztségének megszűnése így csupán formalitás, és mint ilyennek, nem kellene akadályozni abban, hogy azt tegye, amit jónak lát – emelte ki Gojković.