2024. április 27., szombat

Veprődön még élnek a hagyományok

Az alig százfős magyar közösság nemzeti öntudata példaértékű

Sem sok, sem kevés, sem egetrengető, de igenis nagyon jelentős, hogy valahol a szórványban van egy kis település, ahol több mint fél évszázados hagyományt ápolnak. A Kúla községhez tartozó Veprődön (Kruščićon) van az egyetlen olyan magyar művelődési egyesület, ahol a régi hagyományok továbbra is élnek, és megmaradnak a jövő generációinak. Természetesen a farsangi szokásokról van szó, amelyek a község többi helységében kihalófélben vannak. Igaz, a felnőttek számára a farsangi jelmezbál mára már a múlté, de a gyermekek álarcos rendezvénye továbbra is él és rendszeres esemény az alig 100 magyart számláló kis faluban.

Vasárnap is benépesült a Kossuth Lajos nevét viselő művelődési egyesület otthona.

Veprőd 1948 óta büszkélkedhet magyar művelődési egyesülettel, és azóta, mondhatni, rendszeres a farsangi jelmezbál. Smih Izabela, az egyesület titkára és mindenese elmondta, hogy a kilencvenes években már attól tartottak, hogy anyagiak és lelkesedés híján megszűnik, de ekkor a veprődi születésű Balázs Lajos fényképész a rendezvény mellé állt, és átsegítette a nehéz időszakon. Huszonkét évig volt fő szervezője, és a most vasárnapi rendezvény volt az első, amely nélküle múlt el – a tiszteletére az ünnepség az idei évtől felvette a Gyermek álarcosbál Ari nevet, s most már a családja a fő szervező.

A színes, ötletes jelmezekbe öltözött gyermekek a rendezvény elején versekkel kedveskedtek a nagyérdeműnek, majd megkezdődött a felvonulás. Volt ott traktor, mosógép, táncos- és tündérlány, de a varázsló sem maradt el. A szülők és a gyermekek kreativitása és élénk fantáziája minden évben újabb meglepetésekkel szolgálnak, mindenki örömére.

Csaknem 20 kisgyermek masírozott el mosolygós arccal a szülők, nagyszülők és a vendégek előtt. Az első helyezett – mert minden évben zsűri is véleményezi a legötletesebb, kézzel készített jelmezeket – Smih Dóra veprődi kislány lett, második a szintén veprődi Breznyák Krisztián, a harmadik helyen pedig a kúlai Vojcsena Patrícia végzett.

Papajcsik Béla, a Kossuth Lajos Magyar Művelődési Egyesület elnöke pénzjutalmat adott át a győzteseknek, majd a további támogatók, Balázs Melita (Foto Ari, Kúla), Smih Tibor (Karcsi üzlet), Pacek Árpád és Mitrić Vojin adományainak köszönhetően minden jelemezes kisgyermek ajándékban részesült.

Egy olyan közösségben, amely a szórványban próbálja megtalálni a megélhetését, megmaradását, hagyományának és kultúrájának a megőrzését, nagy jelentőségel bír egy ilyen közösséget összetartó, nagy múltra visszatekintő rendezvény, amelyet megtisztelt jelenlétével Kúla község alpolgármestere, Valka Károly is.