2024. április 26., péntek

Közös megoldáson dolgoznak

A kóbor kutyák körül kialakult problémák megoldása és az önkormányzat hatékonyabb munkájának növelése érdekében kialakított kezdeményezés aláírói találkoztak a Zoohigijena közvállalat és az újvidéki önkormányzat képviselőivel, közösen keresik a megoldást.

Egyre több a kóbor kutya Újvidéken, a polgárok most összefogtak az önkormányzattal, közös megoldást keresnek a problémára (Dávid Csilla felvétele)

Egyre több a kóbor kutya Újvidéken, a polgárok most összefogtak az önkormányzattal, közös megoldást keresnek a problémára (Dávid Csilla felvétele)

A találkozón eldöntötték, hogy munkacsoportot alakítanak, amely tervezetet dolgoz ki, amellyel meghatározzák, hogy a kutyagondnokoknak milyen módon kell törődniük a kutyákkal.

A munkacsoport munkájában részt vesznek a kezdeményezés aláírói, a Zoohigijena képviselői, és a városi kommunális hivatal tagjai is. A kóbor kutyákkal törődő gondnokok ötlete megtetszett Aleksandar Bursaćnak, a Zoohigijena vállalat igazgatójának is, aki az ötletet továbbította a kommunális hivatal felé, ahol meghatározzák, hogy milyen kötelezettségeik lesznek a gondnokoknak, és hogy milyen kiképzésen kötelesek átesni.

– Csak most kezdődtek el a tárgyalások a Zoohigijenával, ez csak egy fejezet a kóbor kutyák körül kialakult áldatlan helyzet megoldásában. A közvállalat igazgatója elfogadta a kezdeményezésünket, amely lehetővé teszi azt, hogy a kóbor kutyák kevesebb ideig legyenek az utcán, és ugyanakkor jó bánásmódban is részesülnének – mondta Marijana Mutavčieva.

Bursać elfogadta a javaslatot, és bejelentette, hogy a kezdeményezés képviselőivel együtt találkoznak a kommunális hivatal képviselőivel. A hivatal ezután a munkacsoporttal karöltve módosítja a kóbor kutyák nyilvános helyen történő etetéséről szóló tilalmat. A módosítás után engedélyezett lesz az etetésük, de csak úgy, ha az a többi polgárnak nem aggat.

– Jó ötletről van szó, melynek kell törvényes keretet találni. Nem mélyedtünk el egyelőre a részletekben, de mindenesetre tettünk egy lépést előre – mondta Bursać. Hozzátette: a kóbor kutyákkal törődő gondnok több szempontból is hasznos lehet. Először is, az ő feladatuk lenne a kóbor kutyák egészségének a megőrzése, ami természetesen azt is jelenti, hogy ők viszik az állatorvoshoz ellenőrzésre. Annak a polgárnak, aki kutyagondnok szeretne lenni, előzőleg kötelezően be kell fejeznie a kiképzést, az egész elképzelés önkéntes alapon működik majd.

Emlékeztetőül: az elmúlt hónapban kilenc újvidéki szervezet kezdeményezte a kóbor kutyák körül kialakult problémák hatékonyabb kezelését és a jelenlegi szabályok módosítását. A Dnevnik napilap cikke szerint a kezdeményezés legfontosabb részei arról szólnak, hogy engedélyezni kell a kóbor kutyák etetését a nyilvános helyeken, valamint szorgalmazni kell a kutyagondnoki tevékenység bevezetését a városban. Így jelentősen csökkenthető a sorsukra hagyott állatok száma az utcákon.