2024. április 26., péntek

Főtt étel és élelmiszercsomag

A Népkonyhán száznyolcvan gyermek kap ebédet

A Szabadkán működő Népkonyha a legnagyobbnak számít Vajdaságban, országos szinten pedig a három legnagyobb között van. A Népkonyha keretében 1100 szabadkai polgár étkeztetéséről gondoskodnak főtt étel vagy élelmiszercsomag formájában.

A Népkonyhát a Szociális Központ, a szabadkai önkormányzat és a Vöröskereszt közösen működtetik. Miodrag Varo, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének szakmunkatársa lapunknak elmondta, az idén a város 31,2 millió dinárt fordít a Népkonyha működtetésére, a Szerbiai Vöröskereszt élelmiszerrel járul hozzá a rászorulók étkeztetéséhez, a Szociális Központ munkatársai pedig azok névsorát állítják össze, akik jogosultak a szociális segély eme módjára. Összesen 1100 embernek segítenek ilyen módon, ebből pillanatnyilag a Népkonyhán 180 gyermek étkeztetését tudják megoldani, illetve a listán egyedülálló szülők és gyermekeik, nyugdíjasok, munkanélküliek és olyan személyek szerepelnek, akiknek alacsony a havi bevételük.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Harminchárom helyi közösséget fedünk le, azzal, hogy tizenhét helyi közösségbe napi szinten visszük a főtt ételt, a többi helyen pedig élelmiszercsomaggal segítünk havonta egyszer. Összesen 190 személy kap ilyen csomagot, mely annyi alapélelmiszert tartalmaz, mely egy hónapra elég. A csomagban többi között lisztet, cukrot, sót, olajat, babot, rizst, konzerveket, pástétomot, élesztőt, fűszereket stb. kapnak, melyből ebédet lehet főzni. A Vöröskereszt 910 személynek oszt ebédet, ami fél vekni kenyeret és fél liternyi főtt ételt tesz ki fejenként. Igyekszünk változatos ételeket felszolgálni, és egy hét leforgása alatt nem adunk kétszer egyforma ebédet. Sütni nincs lehetőségünk, így olyan ételeket kapnak az emberek, amiket nagy tartályokban meg tudunk főzni, például különféle paprikásokat, babot, főzelékeket osztunk, és bár a normatíva alapján az egy főre jutó húsmennyiség 80 gramm, sikerült elérnünk, hogy egy felhasználó legalább 100–120 grammnyi húst kapjon, azaz mégis valamennyivel gazdagabb az ebéd, mint más népkonyhákban. Július és augusztus folyamán, azaz a legmelegebb hónapokban mind az 1100 felhasználó élelmiszercsomagot kap, majd szeptember 1-től újra főtt ételt osztunk – tudtuk meg Miodrag Varótól.

Napi szinten mintegy 800–900 kilogramm ételt osztanak szét a rászorulók között. Tavaly például több mint 16 tonna burgonyát, 8,5 ezer kilogramm zöldségkonzervet, 4000 kilogramm nyers zöldséget használtak el. Már reggel öt órakor megkezdik az aznapi adagok kifőzését, majd tíz óra körül indulnak útnak, hogy széthordják az ebédet. A jármű napi szinten több mint kétszáz kilométert tesz meg, mire eljut minden helyi közösségbe, és délután fél háromig be is fejezik az ebédosztást. A Vöröskereszt szabadkai szervezetének hat munkatársa végzi ezt a munkát napi szinten, de további harminchárom önkéntes segédkezik benne úgy a konyhán mint az ebédosztásban.

– Köszönettel tartozunk ezeknek az embereknek, akik napi szinten önkéntesen dolgoznak, segítenek, s elvégzik a munka oroszlánrészét, emellett sokat segítenek a helyi közösségekben dolgozók is, akik például kiveszik a részüket az élelmiszercsomagok osztásából. Habár a rendelkezésre álló pénz szabja meg, hány felhasználója lehet a Népkonyhának, az összeállított lista nincs kőbe vésve, különféle okok miatt egyesek lekerülhetnek erről a listáról, például elmennek külföldre, így más rászorulók lépnek a helyükbe. Amennyiben valaki ismer olyan családot vagy személyt, akinek jól jönne ilyen jellegű segítség, azt a Szociális Központnak kell jelezni, s ők döntenek az ügyben – mondta el a Vöröskereszt szakmunkatársa.