2024. március 29., péntek

Gépi fémmegmunkáló szak nyílik Temerinben

A gazdaság érdekeit szem előtt tartva szeptembertől a helyi középiskolában autószerelők helyett gépi fémmegmunkálókat képeznek. Erről döntöttek a napokban azon a megbeszélésen, amelyen a középiskola képviselőin kívül részt vettek a körzeti Gazdasági Kamara, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat, valamint a temerini, žabljai és titeli önkormányzatok, és a nagyobb fémipari vállalatok képviselői.

Az egykori Szécsen-kastély, ma a középiskola épülete (Góbor Béla felvétele)

Az egykori Szécsen-kastély, ma a középiskola épülete (Góbor Béla felvétele)

A megbeszélésen a legtöbb szó a 2017/2018. évi középiskolai beiratkozások tervjavaslatáról esett, a duális (gyakorlatigényes) alapképzés tükrében. A kérdéshez hozzászólók saját községeik gazdaságának szakmunkás-szükségleteinek függvényében tárgyalták a beiratkozási tervjavaslatot. Ennek kapcsán a temerini Lukijan Mušicki középiskolában őszre új szakmai profil megnyitását tervezik – gépi-fémmegmunkáló operátort, autószerelő helyett.

– A fémipar a legfejlettebb ipari ágazat a temerini községben. A vállalatok vezetői kinyilvánították igényüket az új szakmai profil iránt, vállalták a középiskolások szakmai gyakorlatainak megszervezését, és alkalmat nyújtanak az elhelyezkedésre is – mondta Korana Milanko, a községi tanács oktatási felelőse. Kifejezte reményét, hogy az új szakmai profil és a duális képzési forma elnyeri a leendő diákok és szüleik tetszését. Emlékeztetett arra, hogy a temerini önkormányzat már harmadik éve 5000 dináros támogatással segíti a község területéről azokat az első osztályba iratkozó tanulókat, akik a gépipari szakokon tanulnak. Ez a gyakorlat a jövő tanévben is folytatódik.