2024. április 26., péntek

A Mini Jugoszlávia tovább él

Május másodikán sakkversennyel várják a fiatalokat

Tizenhárom évvel ezelőtt alakították meg Szabadkán a Mini Jugoszláviát a Blaško Gabrić tulajdonában lévő területen. Az elmúlt években a Mini Jugoszlávia keretében különféle rendezvényeket tartottak azok számára, akik nosztalgiával emlékeznek a régi időkre, az egykori Jugoszláviára, s ezekre az eseményekre nemcsak Szerbia, hanem a volt tagköztársaságok területéről is érkeztek látogatók. Egy-egy rendezvényen több ezer ember is megfordult, azonban néhány évvel ezelőtt a Mini Jugoszlávia kevés híján végleg becsukta kapuit.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Blaško Gabrić a kedden megtartott sajtótájékoztatón elmondta, az egyik kollégája 50 ezer euró értékű hitelt vett fel, és ő vállalta, hogy a kezese lesz, a Mini Jugoszláviában lévő objektumok egy részét pedig garanciaként ajánlotta fel. Az 1284 négyzetméternyi területből 350 négyzetméternyi képezte a garanciát, melyre hitelbiztosítást kötöttek. A bank azonban nemcsak a garanciaként szereplő területre, hanem a Mini Jugoszlávia teljes területére jelzálogot tett, Marko Petrović nem fizette a hitel törlesztőrészleteit, s erről a bank nem értesítette a kezest és az objektum tulajdonosát, Blaško Gabrićot.

– A bank érvényesíteni akarta a garanciát, és a bírósági döntés értelmében az egész objektumot áruba bocsáthatta, mivel a jelzálog a teljes területre szólt. Emiatt 2012-ben pereskedésre került sor, és a bíróság úgy döntött, hogy a banké csupán az a 350 négyzetméter, melyre hitelbiztosítást kötöttünk. A bank természetesen panasszal élt, a felső bíróság pedig megsemmisítette az alapfokú bíróság döntését, és a Mini Jugoszlávia, melynek értékét 400 ezer euróra becsülték, árverésre került, és 55 ezer euróért eladták. Még arra sem volt jogom, hogy visszavásároljam a saját objektumaimat. Két fiatal, akik tiszteletbeli jugoszláv állampolgárok, megvette a terület egy részét, így Mini Jugoszlávia tovább él és folytatjuk az aktivitásokat – mondta a volt tulajdonos.

Blaško Gabrić még hozzátette, az elmúlt években sok felszerelésüket elloptak, vagy tönkretettek, melynek egy részét önerőből sikerült rendbe hozniuk, pótolniuk, azonban, mint hangsúlyozta, az önkormányzat eddig nem segítette sem őket, sem a különféle programjaik megszervezését. Ennek ellenére május 2-án ifjúsági sakktornát szerveznek, és a jövőre nézve is vannak terveik.

Az idén táborokat, különféle kulturális- és sportrendezvényeket, műhelymunkákat szeretnének tartani, s egy olyan helyet létrehozni, ahol a fiatalok kifejezhetnék magukat. Az elképzelés szerint idővel a Mini Jugoszláviát turisztikai helyszínként is számon tartanák, ahol a volt tagköztársaságok is bemutathatnák idegenforgalmi lehetőségeiket az ide látogatóknak.