2024. április 26., péntek

Nyugat-balkáni vámuniót javasol Vučić

Ausztria számára Szerbia nem hátsó udvara, hanem nappalija Európának

A két állam közötti kapcsolatok elmélyítéséről, Szerbia európai integrációjáról, a nyugat-balkáni térség stabilitásáról, az illegális migráció megfékezéséről és a gazdaság fejlesztéséről folytatott megbeszélést Belgrádban Christian Kern osztrák szövetségi kancellár. Az Aleksandar Vučić szerb kormányfővel közösen megtartott sajtótájékoztatón is ezek a témák voltak napirenden. Vučić köszönetet mondott az ausztriai vendégnek, amiért kész arra, hogy meghallgassa, milyen gondokkal küzd Szerbia és a Nyugat-Balkán régiójának többi országa. Köszönetet mondott azért is, hogy Ausztria folyamatosan segíti országunkat az illegális migráció leküzdésében, s bejelentette: megbeszélték, hogy az együttműködés ezen a téren is folytatódik a két állam között.

Ausztria szerint az EU nagyobb mértékben is támogathatná Szerbiát (Kern és Vučić) Fotó: Beta

Ausztria szerint az EU nagyobb mértékben is támogathatná Szerbiát (Kern és Vučić) Fotó: Beta

ELVESZIK A BEVÉTEL

A találkozó során Vučić Kernnek egy nyugat-balkáni szabadkereskedelmi zóna és vámunió létrehozását javasló dokumentumot adott át, mely tartalmazza a szerb elképzelés részleteit. A kormányfő szerint az ötlet célja az lenne, hogy „közelebb hozzák egymáshoz” a térség területeit, és lehetővé tegyék az áru szabadabb áramlását. A miniszterelnök nem közölt részleteket az elképzeléssel kapcsolatban, de kiemelte, hogy a bevétel hét százalékának megfelelő összeget vesztenek el az országok a határokon tapasztalható hosszú kamionsorok miatt. Mint mondta, a szerbiai kamionok sokszor húsz órán át vesztegelnek az áruval a határon. Már tettek lépéseket ennek a megoldására. A kormányfő véleménye szerint ennek a várakozási időnek két órára kellene csökkennie. Vučić megjegyezte: ez a saját ötlete, mellyel vonzóbbá és nagyobbá szeretné tenni a térség piacát. Ausztria a legnagyobb beruházó Szerbiában, ezért adta át a javaslatot először az osztrák kancellárnak. A kezdeményezésről egyébként már tárgyalt Edi Rama albán és Denis Zvizdić bosznia-hercegovinai miniszterelnökkel. Ez a régió jövője – jelentette ki végül.

JOBB UTAK KELLENEK

Christian Kern támogatásáról biztosította az elképzelést, melynek tárgya a CEFTA-régión belül működne szabadkereskedelmi és vámövezetként. Azt mondta, fontos Szerbia európai uniós csatlakozása is, és azt is, hogy Ausztria hazánkra nem Európa „hátsó udvaraként”, hanem „nappalijaként” tekint, melynek még közelebb kell kerülnie az Unióhoz. Véleménye szerint a vasúthálózat fejlesztése, az autóutak kiépítése számít az egyik legfontosabb feladatnak a Balkánon, hiszek ezek kötik össze az embereket. További segítséget ígért a migráció kezelésében is, az eddigi közös munka eredményeinek elismeréseként március elsején infravörös felderítő berendezéseket adnak át a szerb határrendészeknek. Véleménye szerint Szerbia az eddigiekben szerény segítséget kapott az EU-tól, nagyobb fokú támogatásra lenne szüksége.

Kern elmondása szerint Ausztriában a hivatalos adatok szerinti 300 ezresnél is nagyobb szerb közösség él, mely lojális az uniós országgal és az anyaországgal szemben is, s jelentős szerepet tölthet be a kulturális kapcsolatok fejlesztésében.