2024. április 27., szombat

Mit csinál az ügyészség?

Az adatvédelmi biztos szerint egy rövid nyomozással mindent fel lehetne deríteni a savamalai épületbontásokról

Az ügyészség nem dolgozik megfelelően, hiszen tíz hónap alatt semmit sem tett annak érdekében, hogy fény derüljön a belgrádi Savamala városnegyedben történt éjszakai épületbontás részleteire – jelentette ki Rodoljub Šabić adatvédelmi biztos.

– Az ügyészség feladata nem az lenne, hogy rejtegesse az elkövetőket, hanem az, hogy kiderítse, kik azok. Ha tíz hónap alatt gyakorlatilag semmit sem tettek annak érdekében, hogy kiderüljön az igazság, akkor egy hatalmas kérdőjelet tehetünk az egész ügy mellé – közölte Šabić.

Mint mondta, az is teljesen világos, hogy a savamalai épületrombolás esetében a belügyminisztérium sem járt el az ügyészség meghagyása szerint, s ez további kérdéseket vet fel: mit tett ennek kapcsán az ügyészség, kérte-e a belügyminisztériumi mulasztásért felelős személyek megbüntetését?

Mint fogalmazott, teljesen elképzelhetetlennek tartja, hogy ne lehessen rövid időn belül fényt deríteni a részletekre egy olyan esemény kapcsán, mint amilyen a Savamala esete volt. Annak a véleményének adott hangot, hogy a történéseket követően a bizonyítékok eltüntetésével is szembesülnünk kellett. Az állami szervek számos kérelmet nyújtottak be az illetékesekhez a Savamala kapcsán – közölte. Megállapította, hogy Marija Mali kijelentése, mellyel volt férjét, Siniša Mali belgrádi polgármestert tette felelőssé a törvénytelen épületrombolás végrehajtásáért, külön súlyt ad az egész esetnek. A volt feleség a KRIK oknyomozó újságíró-hálózatnak adott interjúban azt állította, hogy férje adott utasítást a savamalai „viskók” eltakarítására, s erről maga számolt be neki a nyaralásukon egy beszélgetés alkalmával.

Szerdán több ezren tüntettek a városi képviselő-testület előtt Belgrádban a Ne da(vi)mo Beograd (Ne fojtsuk meg Belgrádot) elnevezésű szervezet megmozdulásán. A Ne da(vi)mo Beograd szervezet Siniša Mali lemondását követelte, amiért tíz hónappal az esetet követően sem sikerült az illetékes szerveknek megállapítaniuk, kit vagy kiket terhel a felelősség a váratlan és törvénytelen épületbontásokért a Savamala negyedben. A képviselő-testület előtt megtartott tiltakozás után sétát tettek a tüntetők.

A felszólalók megállapították, hogy Aleksandar Vučić kormányfő döntése értelmében a belgrádi polgármester csak a saját pártja előtt felel majd a történtekért, a lakosságot pedig úgy kezelik, mintha a politikusok tulajdonát képezné. Bírósági ítéletet követeltek az összejövetelen és az igazság felderítését.

A tiltakozó séta alkalmával a tömeg elhaladt a Katanić utcai bíróságok és ügyészségek épületei előtt is. A megmozdulás erős rendőri jelenlét mellett zajlott le.