2024. április 24., szerda

Gyűlöletkeltő graffiti a központban

A püspöki palotát körülvevő falra tegnap reggel gyűlöletszító graffitit írtak, amelyen Alojzije Stepinac és Ante Pavelić nevét is rossz fényben tüntették fel, ezenkívül az Európai Unió, az MMF és a NATO hármas szövetsége jelentette veszélyre hívták fel a figyelmet.

Az utóbbi két napban a pravoszláv és a katolikus egyház vegyes bizottsága Stepinac püspökről folytat eszmecserét, a graffitit feltehetően üzenetnek szánták. A „művészek” nem tüntették fel nevüket, de az újvidékiek találkoztak már hasonló „remekművekkel”, nemrégiben gyűlöletszító feliratokat pingáltak az Újvidéki Színház falára is. Egyes feltételezések szerint kommunista vagy szélsőbaloldali csoportosulás tagjai lehettek a firkálók. A Radio 021 hírportálja közölte a püspöki palota falára írt szöveg pontos tartalmát, amely így szólt: Pavelić és Stepinac a náci-usztasa emberirtó fajzatok „könyörületes angyalai”. Mondj nemet a fasizmusnak, és az EU–MMF–NATO szövetségnek!

A falfirkákkal kapcsolatban Miloš Vučević polgármester is nyilatkozott.

– A vandalizmus nem jellemző az újvidékiekre. Leghatározottabban elítélem a gyűlöletkeltő graffitit. Léteznek társadalmilag elfogadható véleménykinyilvánítási módszerek is, agresszivitás és rongálás nélkül. Elvárom, hogy a gyűlöletkeltő graffitit a leghamarabb eltávolítsák a falról, az elkövetőket pedig a törvénnyel összhangban minél gyorsabban megbüntessék – mondta a polgármester.

Emlékeztetőül: a tegnapi nap folyamán folytatódtak a püspöki palotában a pravoszláv és a katolikus egyház vegyes bizottságának az eszmecseréi Stepinac bíboros szerepéről a második világháborúban. A tárgyalásokkal kapcsolatban létrehoztak egy bizottságot is, amely egyelőre nem nyilatkozott a tárgyalások folyamatáról, a végleges döntést csak a jövő év végén hozzák majd nyilvánosságra. Addig még kétszer találkoznak a vegyes bizottság tagjai, ezekre a találkozókra Podgoricában és Požegában kerül majd sor.