2024. április 26., péntek
VÍZILABDA

„Tokió után lesz gondban a szerb póló”

Branislav Mitrović a Magyar Szónak: Attól tartok, amennyiben rövid időn belül nem fordul jobbra a helyzet, a trófeákat más nemzetek emelik majd a magasba

Az utóbbi időben sokat hallani, hogy veszélybe került a szerb vízilabda jövője. A válogatott szárnyal, az utóbbi nyolc világversenyen nem talált legyőzőre, a klubok ugyanakkor vergődnek. A közelmúltban Miloš Ćuk és Slobodan Nikić is aggodalmának adott hangot, hiszen olyan neves együttes is, mint a Partizan, a csőd szélére sodródott. A játékosok és Dejan Savić szövetségi kapitány is aggódnak, mi lesz így Szerbia jelenleg legeredményesebb sportágával.

Magyarországon épp ellentétes a helyzet: a válogatott az utóbbi években gyengébben szerepel, a klubok viszont klasszis játékosokat szerződtetnek, és az európai topcsapatok közé tartoznak. A szerb válogatott olimpiai, világ- és többszörös Európa-bajnok kapusa, Branislav Mitrović jól ismeri a helyzetet, hiszen évek óta Egerben véd, látja a különbségeket és azt is, min kellene sürgősen változtatni.

Számos fórumon olvasni, hogy a szerb vízilabdaklubok helyzete rendkívül bizonytalan, a fennmaradásért küzdenek. Mit gondol, hogyan lehetne megoldani a helyzetet?

– Sajnos általános problémáról van szó, amely nemcsak a vízilabdát, hanem a sportklubok összességét érinti. Évek óta egyre kisebb költségvetésből gazdálkodhatnak, ezzel együtt nő a problémáik mértéke is. A helyzet rendkívül összetett, megközelíteni is így kellene. Meg kell határozni célokat, amelyek prioritást élveznek, és elsősorban azok elérését kellene szorgalmazni, az alapvető problémákat így lehet csak megoldani. Mindez azt jelentené, hogy a prioritások biztosítanák a fejlődés lehetséges feltételeit, ha ezek teljesülnének, a fennmaradó összeget másra is fel lehetne használni. Ez nagyon komoly feladat, ami ráadásul nem járna azonnali eredménnyel, hosszú távon viszont ez lenne az egyedüli megoldás. Minél hamarabb hozzákezdnénk, annál hamarabb megmutatkoznának a pozitív hatásai, amiből nemcsak a profi sportolók, hanem az amatőrök és a polgárok is profitálhatnának.

Évekkel ezelőtt Magyarországra szerződött, azóta is ott véd. A magyar vízilabda klubszinten nagyon erős, mondhatjuk, jelenleg ott a legerősebb a bajnokság. Miben nyilvánul meg a szerb és a magyar liga közti különbség?

– Tény, hogy jelenleg a magyar bajnokság a legerősebb a világon. Ennek két oka van. Az első, hogy sok klasszis játékos szerepel a csapatokban, a másik épp ebből következik: a bajnokságot ennek következtében nagyon erős klubok alkotják. Itt gyakorlatilag megjósolhatatlan a meccsek eredménye, emiatt válik a liga jelentőssé és érdekessé. Nem tudom összehasonlítani a szerb bajnoksággal, lehetetlenség. Otthon a vízilabdások többsége nem profi sportoló, nem ez a fő jövedelemforrásuk, a legtöbben dolgoznak mellette, vagy fiatalok, akik még tanulnak. Annak, aki ebből szeretne megélni, egyelőre nincs keresnivalója Szerbiában és a szerb bajnokságban. Itt Magyarországon az egyesületek lehetőségei szinte korlátlanok, jelentős költségvetéssel rendelkeznek, amiből bátran gazdálkodhatnak, könnyen fel tudnak építeni egy csapatot, amely megállja a helyét a nemzetközi porondon.

A közelmúltban Živko Gocić és Slobodan Nikić jelezték, többé nem kívánnak szerepelni a válogatottban. Eddig a klasszisok visszavonulásakor a válogatott mindig pótolni tudta őket, a fiatal tehetségeket sikerült eredményesen bevonni a munkába. Mindazonáltal, a klubok rendkívül rossz helyzete miatt többen aggódnak a szerb vízilabdáért. A jelenlegi körülmények között meddig lehet klasszis játékosokat nevelni?

– A szerb vízilabda-válogatott felkészült ezekre a helyzetekre, a rendszernek köszönhetően jelenleg nincs probléma az utánpótlással, ha valaki visszavonul, tudjuk helyettesíteni. Ahogy azt Dejan Savić is kifejtette, a probléma 2020 után mutatkozik majd meg, a következő olimpiai ciklus bizony már aggodalomra ad okot. Ezzel én is egyetértek. A tokiói olimpia után mutatkozik majd meg a szerb vízilabda jelenlegi helyzetének a következménye. Attól tartok, amennyiben rövid időn belül nem fordul jobbra a helyzet, a jövőben nem tudhatjuk majd sorainkban a világ legjobb játékosait, és a trófeákat más nemzetek emelik majd a magasba. Szeretném kiemelni, hogy mindegy, milyen a válogatott összetétele, mindegy, kik alkotják, mindig a legjobbra fog törekedni, és szívvel-lélekkel fog küzdeni Szerbia színeit képviselve.

A magyarok elégedetlenek az elmúlt évek eredményeivel. Náluk fordított a helyzet. A klubok Európa elitjébe tartoznak, a válogatott viszont komoly hullámvölgybe került az utóbbi időben, amiből nem találja a kiutat. Új szövetségi kapitány vezeti őket. Mit gondola, Märcz Tamás a segítségükre lehet?

– Jól ismerem a magyar vízilabdát, hozzászoktak, hogy a rangos versenyekről éremmel térjenek haza. A póló Magyarországon nemzeti sport, és mindig kiemelkedő eredményeket várnak a válogatottól. Túl vannak egy generációváltáson, jelenleg egy nagyon fiatal, de rendkívül tehetséges csapatuk van, amelytől a jövőben várhatóak igazán nagy eredmények. Biztos vagyok benne, hogy Märcz Tamás, aki maga is profi, nagyon erős csapatokban játszott, jól ismeri a vízilabdát, magát a szakmát, és a lehető legtöbbet fogja kihozni ebből a csapatból.

Számos tehetséges, kitűnő magyar játékos szerepel nemcsak a válogatottban, de a klubokban is, bőven van merítési lehetőség. Felmerült, hogy Märcz a jövőben számítana Alex Giorgettire is, aki ugye kettős állampolgár, és többé nem kíván szerepelni az olasz válogatottban.

– Giorgetti nagyon jó játékos, ez vitathatatlan. Ugyanakkor a magyar bajnokság tele van kiugróan tehetséges magyar fiatalokkal.

Ratko Rudić visszatért Brazíliából, a horvát szövetség szakmai stábjának tagja lett. Az első interjújában azt nyilatkozta, hogy a célja letaszítani Szerbiát a trónról. Sikerülni fog neki?

– Az ő visszatérésével a horvát póló rengeteget nyert, és várhatóan erősödni fog. Ugyanakkor mi is tisztában vagyunk a céljainkkal és az elhatározásainkkal, amiből nem fogunk engedni. Nem félünk senkitől sem, az pedig természetes, hogy minden válogatott, minden csapat célja a győzelem.