2024. április 26., péntek

Temerini hírek

Filmest a társalgóban

Kedden, február 7-én, 17 órai kezdettel a Darányitelepi Társalgó – a farsang farkán – meglepetéses filmestet tart. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ klubhelyiségében.

Csárdásbál

Február 18-án 20 órai kezdettel, a Petőfi Sándor MMK nagytermében ( József Attila u. 16.) megrendezik a hagyományos csárdásbált. A belépő-vacsorajegyek előjegyeztethetők a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki irodájában (Duna u.3/I.), munkanapokon 8.30 és 15 óra között, tel.: 021/456-422.

Konzuli fogadónap

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szerte a Vajdaságban rendszeresen szervez kihelyezett konzuli fogadónapokat. A helyszíni, konzuli ügyfélfogadásnak az a célja, hogy megkönnyítse az ügyfelek számára az egyszerűsített honosítási kérelmek benyújtását.

Az ügyintézéshez előzetes bejelentkezés szükséges a helyi szervezőnél.

Újvidéken február 7-én, kedden várják a polgárokat a CMH-irodában, Temerinben jövő kedden tartanak hasonló fogadást. Tel: 021/420-107. cmhujvidek@gmail.com, a temerini iroda telefonszáma: 021/842-373, cmhtem@gmail.com.

Tavaly 341 temetés Temerinben

Nemcsak az újszülöttek számáról nehéz megbízható és naprakész adatokhoz jutni Temerinben, hanem az elhalálozásokkal és temetésekkel kapcsolatosan is. Az újszülötteket és elhunytakat ugyanis ott jegyzik be az anyakönyvekbe, ahol megszülettek, illetve meghalnak. Temerinben nincs szülőotthon, a legtöbb kismama Újvidéken szül és a csecsemőket ott is anyakönyvezik. Az elhunytak esetében is hasonló a helyzet: ha a kórházakban következik be, akkor rendszerint Újvidéken vagy Kamenicán történik az anyakönyvezés is, ám az elhalálozottakat Temerinben, vagy a község más településein temetik. Nem teljesen megbízhatók az egyházi halotti anyakönyvek sem, mert azokban csak a kereszteléseket és a temetéseket vezetik. A temerini plébánia halotti anyakönyvébe például (tavaly 123 bejegyzés történt), bekerülnek azok is, akiket más sírkertekben temettek (Koloniján, Szőregen vagy máshol).

A temerini községben, a sírkertekben történő temetésekről a temetőket kezelő Kommunális Közvállalat vezet nyilvántartást. Ez szerint tavaly Temerinben a Nyugati temetőben 96, a Keletiben 32 temetés történt, ami összesen 128. A Staro Đurđevó-i temetőben 104, a járekiban 71, a szőregiben pedig 38 temetés volt. Összesen a község öt temetőjében 341.