2024. április 27., szombat

Kupakkal a mosolyért

Az idén egy szabadkai kislánynak is zajlik a gyűjtés

Négy évvel ezelőtt indult útjára az újvidéki Vanja Petković ökológus kezdeményezésére az a kupakgyűjtő akció, mely mára országos szintűvé nőtte ki magát. Az elmúlt négy évben összesen mintegy hatvan tonna kupak gyűlt össze, az ebből befolyó pénzből pedig eddig tizenhárom fogyatékkal élő gyermeknek, fiatalnak tudtak különféle segédeszközöket vásárolni és további tizenkét gyermek van várólistán, közöttük a szabadkai Varga Emese is.

Ljubica Miočinović, a Kupakkal a mosolyért (Čepom do osmeha) Jótékonysági Ökológiai Szervezet szabadkai koordinátora lapunknak elmondta, Szabadkán két évvel ezelőtt kezdődött meg a kupakgyűjtés az ő kezdeményezésére. Azóta mintegy másfél tonna kupakot gyűjtöttek össze Szabadkán és küldtek el a központi gyűjtőhelyre, azonban a gyűjtés azóta is folyamatos.

– Jelenleg Szabadka 22 pontján, boltokban, cégekben, iskolákban, óvodákban folyik a kupakok gyűjtése, emellett sokan közvetlenül engem is megkeresnek, hogy összegyűlt nekik egy-két zacskónyi, zsáknyi kupak, és azt át szeretnék adni. Amikor egy nagyobb mennyiség összejön, azt küldöm tovább, s attól függően, hogy országos szinten milyen ütemben gyűlnek a kupakok, olyan tempóban tudja a szervezet is megvásárolni a szükséges segédeszközöket. Szervezetünk évente egyszer írja ki a pályázatot, melyre az egész országból jelentkezhetnek mindazok, akiknek ilyen jellegű segítségre lenne szükségük. A jelentkezők anyagait egy önkéntes orvosokból álló bizottság tanulmányozza át és dönt arról, kik azok, akiknek a legégetőbb segíteni, illetve azt is meghatározzák, hogy pontosan milyen segédeszközre lenne szüksége az adott gyermeknek. A pályázatok elbírálásánál a család anyagi helyzetét is figyelembe veszik. Az idén tizenkét gyermek került fel a listára, most először pedig egy szabadkai kislány is közöttük van – tudtuk meg a koordinátortól.

Szabadkán Ljubica Miočinović az egyetlen személy, aki a kupakok összegyűjtését koordinálja, felügyeli, és mint elmondta, csak azért nem meri még szélesebb körűvé tenni az akciót, mert egyedül, nyugdíjasként nem tudna megbirkózni a feladattal, azonban ha lenne segítője, a város még több pontján ki lehetne alakítani gyűjtőhelyeket, így Szabadka polgárai még aktívabban bekapcsolódhatnának az akcióba, mellyel segítenek a fogyatékkal élő gyermekeken és óvják a környezetet is.

– Olyan gyermekeknek segítettünk, akik különféle fogyatékossággal élnek együtt, melyhez motorikus problémák, paralízis, epilepszia, egyensúlyproblémák társulnak. Olyan segédeszközöket vásároltunk nekik, melyek a mindennapi életben, továbbá az iskolába járásban és a tanulásban segítenek nekik, így különféle kerekes székeket, triciklit, elektromos vertikalizálót, személyre szabott asztalt és széket, az egyik fiú vakok számára kifejlesztett számítógépet kapott. Nagyon sok örömet szereztünk ezeknek a gyerekeknek, s az ezért kapott hála és mosoly minden erőfeszítést megér és megfizethetetlen, ezért is vállaljuk, hogy önkéntes alapon segítjük az akciót – mondta a koordinátor, hozzátéve, aki szeretne önkéntesként bekapcsolódni az akcióba, az jelentkezzen nála a 065/84-69-979-es telefonszámon.