2024. április 26., péntek
ZENTA

Öt év a rekreációs sport jegyében

A közelmúltban ünnepelte meg fennállásának ötödik évfordulóját a zentai Sport Mindenkinek civil szervezet

Szerbiában az elsők között kezdte meg működését Zentán a Sport Mindenkinek szervezet, amely a rekreációs sport népszerűsítése céljából alakult meg a Zentai Sportszövetség kezdeményezésére. Az egyesület tevékenységét Szabó Palóc Nándor, a Sport Mindenkinek zentai szervezetének elnöke ecsetelte napilapunknak, s az elmúlt időszakban az általuk megrendezett sportrendezvények közül a munkássportjátékok helyi, illetve regionális selejtezői mellett a nyári Tiszai Strandnapokat emelte ki, ezenkívül nem egy gyalogtúrát is megszerveztek, s pénzt adományoztak az obrenovaci árvízkárosultaknak is.

Az egyesület a tevékenységével a zentai polgárok, közöttük a község területén működő vállalatok dolgozói számára igyekszik rekreációs lehetőséget biztosítani – nyilatkozta beszélgetőtársunk, s hozzátette, hogy ez természetesen nem abból áll, hogy a cégekben dolgozókat egy-egy sportrendezvény erejéig összetoborozzák, hanem elsősorban arra törekszenek, hogy a munkássportversenyeken részt vevő dolgozók hetente legalább két alkalommal tudjanak sporttal foglalkozni.

Szabó Palóc elmondta, hogy mindezt egyelőre nem igazán tudják biztosítani az érintettek számára, a vállalatok ugyan – a szakszervezeten keresztül – több zentai sportklubban is terminusokat béreltek ki a rekreálni óhajtók számára, viszont ez még nem tekinthető rekreációnak. A Sport Mindenkinek egyesület álláspontja az, hogy magának a községi önkormányzatnak kellene lehetővé tennie, hogy a nyilvántartott munkássportolók gond nélkül rekreálhassanak a zentai sportegyesületekben.

Némi előrelépés azért történt ennek érdekében – jegyezte meg, az elmúlt héten ugyanis a Zentai Sportcsarnok koordinátorával és a sportért felelős községi tanácstaggal megállapodtak, hogy a Sport Mindenkinek szervezet a tagjai számára heti három időpontot kap a sportlétesítményben rekreációs célokra.

Szabó Palóc szerint a város polgárai, illetve a vállalatok dolgozói minden bizonnyal igényelnék a rekreációs lehetőségeket, de a mindenkit sújtó gazdasági helyzet erre is rányomta a bélyegét.

Régebben a vállalatok a szakszervezeteken keresztül igen sokat fektettek bele abba, hogy alkalmazottaik sportoljanak, s hogy részt vehessenek a különböző tartományi és országos versenyeken. Ez viszont már a múlté. Összehasonlítottam például a két legutóbbi munkásolimpián részt vevő zentaiak számát és az általuk elért eredményeket, s a korábbi évekhez képest jóval kevesebben vettek részt a legutóbbin, az eredmények is hasonlóan alakultak. A legutóbbi munkásolimpiáról tíz éremmel tértünk haza, míg az előtte valón huszonnégy érmet szereztünk – jegyezte meg, s hozzátette, hogy természetesen a részvétel a legfontosabb, no meg az, hogy az emberek rekreálhassanak, mivel ez az egészségükre is jó hatással van.

Mint említettük, az egyik legfontosabb rendezvényük a Tiszai Strandnapok. Szabó Palóc szerint ez a sporttalálkozó is jóval tömegesebb lehetne, ha a folyó melletti strand normálisan el lenne rendezve.

Valójában nincs egy igazi strandunk, amelyet már a fürdőzési idény előtt rendbe hoznának az illetékesek. Ha ez megtörténne, akkor nyaranta többen töltenék el szabadidejüket a folyó mellett, s akkor talán többen részt is vennének a versenyeken – nyilatkozta az egyesület vezetője, aki elmondta azt is, hogy az egyik évben a Csárdán is megpróbálták megszervezni a rendezvényt.

Ott ugyan szép a strand, de a helyszín adottságaiból kifolyólag három részre szakadt az egész találkozó. A bánáti oldalon lévő strand valójában ideális lokáció lenne, de sokkal jobban karban kellene tartani ezt a területet. Ezt a strandot amolyan senki földjeként kezelik – jegyezte meg Szabó Palóc, s hozzátette, hogy a csókaiak semmit sem fektetnek bele a területbe, egyedül a zentai önkormányzat az, amely valamelyest gondozza ezt a strandot.

Beszélgetőtársunk elmondta, hogy az elmúlt öt év alatt az egyesület vezetősége teljes mértékben önkéntes alapon végezte a tevékenységét, s nincsenek különösebb támogatóik.

Még egy tollat sem kaptunk. Amikor megválasztottak a szervezet elnökének, önerőből vásároltam felszerelést. Saját pénzből vettem egy laptopot, amelyen követni tudom az eseményeket, s ezen keresztül tartom a kapcsolatot a munkássportjátékok szervezőivel és a szervezet tartományi vezetőivel – mondta, s hozzáfűzte, hogy ettől függetlenül az elmúlt öt évben igen szép eredményeket értek el, és a Sport Mindenkinek tartományi szervezetétől két elismerést is kaptak. Az egyiket 2013-ban, az előző évi Tiszai Strandnapok megszervezéséért, tavalyelőtt pedig úgyszintén elismerték a tevékenységüket.

A zentai önkormányzat egyébként tavaly 105 ezer dinárral támogatta az egyesület tevékenységét, amiből 11 ezer dinárt azonnal át kellett utalniuk a munkássportjátékok szövetségének, 2500 dinárt pedig a Sport Mindenkinek tartományi szervezetének, a többiből megpróbálnak majd gazdálkodni. Az egyesület az idén is megszervezi a március 8-ai dartsbajnokságot a nők számára, a munkássportjátékok községi versenyeit, s a tervek közt szerepel a fogyatékkal élők játékos vetélkedőjének, a zentai veteránok III. kispályás focibajnokságának, a VI. Tiszai Strandnapoknak, a Legyél fitt! sporttalálkozónak a megrendezése, a munkássportjátékok vajdasági bajnokságán való részvétel, valamint egy gyalogtúra megszervezése.