2024. május 8., szerda

Vigyázz, ha jön a vonat!

Változott a közlekedési rend

Még január 5-én a Szerbiai Vasutak illetékes szervezeti szolgálata, munkaerőhiányra hivatkozva, bezárta Kerényen (Kljajićevón) a vasútállomást, a közúti kereszteződésnél pedig leszerelték a sorompókat, és kikapcsolták a fénysorompót is.

Röviddel ez után elvitték a sorompókat a Zombor–Apatin közúti-vasúti kereszteződésről a bükkszállási állomásnál, majd a Nemesmilitics–Sári (Aleksa Šantić) nyílt pályáról is leszerelték a közúti átkelést biztosító sorompókat. Csakhogy erről senkinek nem szóltak, pedig a vasutasoknak kötelezettségük lett volna tájékoztatni a nyilvánosságokat a közlekedési rend módosulásáról, vagyis, hogy ezeken a helyeken már nem lehet megszokásból közlekedni, hanem fokozott figyelemre van szükség, hiszen három kereszteződésben már nincsenek sorompók.
A zombori városvezetést is megdöbbentette a változás, a polgármester-helyettes magyarázatot kért, amit meg is kapott, és a város tájékoztatási szakszolgálata nyilvánosságra is hozta. Hozzáfűzte, hogy félreértés történt, az viszont később se derült ki, hogy miben is állt ez a félreértés.
Többen úgy gondolták, hogy ahol eddig mechanikus és fénysorompó állt, most meg már nincsenek a helyükön, talán szerelvény sem közlekedik. A rendőrség ennek a tévhitnek az eloszlatása érdekében a helyi médiában fokozott figyelemre intette a vasúti síneken átkelőket, akiket egyébként a közlekedési jelek nyomatékosan figyelmeztetnek a veszélyre.
A sorompók eltávolítása után csaknem egy hónappal (!) sajtótájékoztatót tartott a közlekedési rendőrség zombori főnöke. Milan Glumac megerősítette a vasút illetékeseinek átiratában állókat, miszerint valóban létszámhiány miatt került sor a sorompók eltávolítására és a fénysorompók elsötétítésére, nehogy azok megzavarják a közlekedőket, vagyis nehogy a sínekre hajtsanak, mert áll a sorompó, nem villog a piros jelzőfény. Az átjárókat megfelelő jelzőtáblákkal, egyebek között András-kereszttel biztosították. A mozdonyvezetők pedig utasításba kapták, hogy az átkelő előtt állítsák le a szerelvényt, kürtjelzéssel figyelmeztessenek a vonat érkezésére, és csak akkor haladjanak tovább, ha meggyőződtek a biztonságos körülményekről. Ez a rendelkezés a közlekedési útjelzések módosításának idejére vonatkozik, de akár állandó hatályú is lehet az említett helyeken.
Glumac hozzátette, hogy a vasút és a közút bükkszállási és kerényi kereszteződésénél, a pálya mellett épületek állnak, emiatt jószerével beláthatatlan a terep, így a biztosítás nélküli vasúti átjáró kezdetét jelző András-keresztnél meg kell állni a közúti járművel, meggyőződni arról, hogy nincs vonat a pályán, és csak ezt követően továbbhaladni. A biztosítatlan átjárókban a vasúti közlekedés élvez elsőbbséget. Ha mindenki betartja a közlekedési szabályokat és tiszteletben tartja a forgalmi jeleket, nem történhet baj – fogalmazott a közlekedési rendőrség vezetője, és hozzátette, a forgalmi rend változása miatt nem szabad megszokásból vezetni.