2024. május 8., szerda
VERONAI BUSZBALESET

A sofőr hibája okozhatta a tragédiát

Az olasz hatóságok vádat emeltek a jármű vezetője ellen

Hétfőn hozta nyilvánosságra az olasz ANSA hírügynökség, hogy a veronai busztragédia egyik súlyos állapotban lévő túlélője a busz egyik sofőrje. Az olasz hatóságok szerint az 52 éves, a hírek szerint J.V. monogramú férfi figyelmetlensége okozta a 16 halálos áldozatot követelő tragédiát, akit gondatlanságból elkövetett emberöléssel, gondatlan vezetéssel, valamint hanyagsággal vádolnak.

Együtt érzők a veronai baleset áldozataira emlékeznek a Szent István-bazilika előtt (Fotó: MTI)

Együtt érzők a veronai baleset áldozataira emlékeznek a Szent István-bazilika előtt (Fotó: MTI)

A busz Velence és Verona között az autópálya szalagkorlátjának, majd egy felüljáró pillérének csapódott, ami után rendkívül gyorsan terjedő, sűrű, fullasztó füstöt okozó tűz ütött ki a járműben. A helyszínelők vizsgálatai szerint a buszsofőr ült a jármű volánja mögött, amikor bekövetkezett a tragédia, amelyben tizenegy gyerek és öt felnőtt, többek között a busz másik sofőrje vesztette életét. Egy ember életveszélyesen, ketten nagyon súlyosan, tízen súlyosan, tizenhárman könnyebben sérültek meg, és tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet.

A súlyosan megsérült buszsofőrt az olasz államügyészség gyanúsítottként kezeli.

AZONOSÍTOTTÁK AZ ÁLDOZATOKAT

Azonosították az olasz hatóságok a veronai buszbaleset áldozatainak holttestét, a földi maradványokat előreláthatólag pénteken szállíthatják Magyarországra. A tragédia négy sérültje közül ketten hétfő délután elhagyták a Honvédkórházat, ahol várhatóan a hét közepén dönthetnek arról, hogy kell-e műteni a még mindig ott fekvő sérülteket.

Az áldozatok azonosítását a DNS-minta alapján hétfőn jelentette be a rendőrség. Köztük volt az a két ember, aki még olasz kórházban van, és akit a rokonaik nem tudtak felismerni – a rendőrségi közlemény szerint – a szörnyű állapotuk miatt.

Tamás Róbert, az MH Egészségügyi Központ-Honvédkórház orvosigazgatója hétfőn este az M1 aktuális csatornán közölte, a hét közepére dőlhet el, hogy szükségük lesz-e bőrátültetésre a veronai buszbaleset Honvédkórházban fekvő sérültjeinek – mondta.

Az orvosigazgató szerint a két áldozat a kórház plasztikai és égési sérülési osztályán fekszik, és csak az ápolás során lehet azt megállapítani, hogy szükség van-e műtétre. Ha úgy látják, hogy a beavatkozásra szükség van, akkor valószínűleg a saját bőrüket ültetik majd át a megégett területekre – tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy a sérültekkel már a kezelésük kezdete óta pszichológusok is foglalkoznak.

EGY EMBERKÉNT MOZDULT MEG AZ ORSZÁG

Már több mint 70 millió forintnyi felajánlás érkezett a másfél héttel ezelőtti veronai buszbalesetben érintett családok, sérültek és az elhunytak hozzátartozói részére – közölte az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Lehel László elmondta: a tragédia másnapján indult a gyűjtés, amelynek során óriási összefogást tapasztaltak, egy emberként mozdult meg az ország. Az adományok 98 százaléka magánszemélyektől érkezett: voltak pár száz forintosak, a többségük 5–10 ezer forintos, de érkeztek százezres, sőt, milliós nagyságrendű felajánlások is – ismertette az adatokat a gyűjtést lebonyolító segélyszervezet vezetője.

Az arányok mostanában változhatnak, mert két nagy bank, egy multi és egy sportrendezvény szervezői is bekapcsolódtak az adományozásba – közölte Lehel László.

Az Ökumenikus Segélyszervezet továbbra is fogad pénzadományokat a www.segelyszervezet.hu honlapon és a 11705008-20464565 számlaszámon. Lehel László kérte, hogy az átutalásokra minden esetben írják rá: „Buszbaleset”.

A gyűjtés az áldozatok temetéséig, tehát várhatóan még egy-két hétig folytatódik. Azok az adományozók, akik megadták a címüket, személyre szóló köszönőlevelet és a felajánlás felhasználásáról szóló tájékoztatást kapnak. Lehel László hangsúlyozta, hogy a segélyszervezet biztonságos adományozási csatorna, minden felajánlás az érintett családokhoz kerül, és minden a tragédiában veszteséget szenvedett család részesül az adományokból.

A veronai buszbalesetben elhunytak, illetve megsérültek családjának támogatására ajánlja fel a Ferencváros és az Újpest jégkorongcsapata az egymás elleni csütörtöki bajnoki mérkőzésük jegybevételét. A baleset egyik halottja, Vígh Balázs mindkét klubban jégkorongozott.